Hicvin zirve yaptığı eser!
2026 48. kitabı
Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz, Aziz Nesin’in bürokrasiye en sert ve en zekice ayar verdiği kitaplardan biri. Nesin bu eseri, 1948’de Harbiye Cezaevi’nde tutukluyken, bir arkadaşının nüfus memurluğundaki bir hata yüzünden kendisine ve çocuklarına kimlik çıkaramamasını dinledikten sonra yazmaya başlar. Önce oyun olarak yayımlanan eser, daha sonra romana dönüşür. Devlete göre Yaşar Yaşamaz, biri Çanakkale’de diğeri Dersim’de olmak üzere iki kez şehit düşmüş, üstelik babasından da bir yaş büyüktür. Bu yüzden kendisine kimlik verilmez. Gittiği her yerde “defter yalan söylemez” denilerek geri çevrilir. Kimliği olmadığı için emanete bıraktığı şapkasını bile alamaz. Aynı dertten muzdarip insanlarla tanışır; bunlardan biri de 80 yaşında askere çağrılan Güher Hanım’dır. “Usulen tutanak tutulması” lafı, roman boyunca bürokrasinin aklını özetler. Yaşar sonunda hapse girer ve orada devlet düzeninin gerçek yüzünü öğrenir. Kitap, absürtlükle güldürürken aslında çok tanıdık bir gerçeği gösterir: Hesaplar neden tutmaz? Çünkü o hesapları tutanlar, çoktan hayatın gerçekliğinden kopmuştur. Aziz Nesin tutkunları için vazgeçilmez, hicvin zirve yaptığı bir eser.
Hayata Dair
Yaşar Ne Yaşar Ne YaşamazAziz Nesin · Nesin Yayınevi · 200816,2bin okunma