Tarafını Seç Hangi Batı? Sömürgeci mi, İnsancıl mı?
2026 18. kitabı
Okunma: 05 Şubat 2026 00:56
İnceleme yazmak gerektiğini kitap okurken hissedersiniz. Her kitap size birşey katar ama bazıları için çok da konuşmak gerekmez. Ama bu kitap asla unutulmayanlarım arasına eklendi. Cemil Meriç hayranlığımdan sonra Fransız yazarlara ilgi duymaya başladım. Roger Garaudy Fransız bir bürokrat aslına bakarsanız. Ama zat-ı şahaneleri, öyle güzel bir zekaya sahip ki, imrenmemek işten bile değil. 69 yaşındayken Müslüman bir askerden etkilenerek İslamı tanımaya başlıyor ve İslam'la şerefleniyor. Hadi kitaba; sadede gelelim derseniz;başlayalım. İslamı baştan sona böyle güzel anlatan nadir eserlerden biri var karşınızda. Öncelikle Roger Garaudy, İslam toplumunun temellerini gözler önüne sererek başlıyor anlatmaya.. Kuranı Kerim'den ayetlerle çok can alıcı noktalarda tespitler yapıyor.Bilim,Felsefe, Tasavvuf, Sanat, Mimari,İbadet, Şiir temaları üzerinden dünyayı gözler önüne seriyor bu sefer de. Ve bunu yaparken dünya mirasına katkı sağlamış Doğu'dan Batı'dan çok değerli isimleri en can alıcı noktalarıyla bize anlatıyor. İbn-i Arabi, İbni Haldun, İbn-i Hazm, Gazali, Farabi, İbn-i Sina, Sühreverdî,Andre Gide, Goethe, T. S. Eliot, Halil Mutran, Hafızı Şirazi, Sadi, Molla Cami, Şamlı Mihyar, Adonis ve daha bir sürü alanında isim yapmış değerli şahsiyetler. Mimari eserler, dünya mirasına katkılarıyla İslam Medeniyeti. Batı'nın talan edişlerinin acıklı hikayesi. Barbarlığın kılıfı. Yazarın en beğendiğim alıntılarıyla incelememi sonlandırıyorum. Allah'a gitmenin kral yolu, kendi üstüne kapanmış bencil nefisten yüz çevirmektir.. S.215 **Yok bu asırla benim gönül ilişkim, Darmadağınım, hiçbir şey toplayamaz beni. Beslediğim arzu ejderhanın sanki yakıcı soluğu.** Adonis / Neşide S. 224 Milliyetçilik modeline göre, İslam toplumunu, yani ümmetini, milletlere bölüp parçalamak.... #296024396 Molla Cami'den efsane bir şiir #296044384 Adonis Şamlı Mihyarın Neşidesi İki Batı mı vardır: Biri kendisiyle savaşmak zorunda olduğumuz emperyalist Batı, diğeri sevmeye çalıştığımız insancıl Batı**? İyi de, bu Batı'nın kültürü, onun iktisadi ve siyasi talanlarının ya aklanması ya da bahanesi ise?** S. 221 Sevgi ve Saygıyla..
Geleceğimizde İslâm VarRoger Garaudy · Timaş Yayınları · 20251,893 okunma
Kalemine sağlık dostum çok güsel bi özet olduuuu🫠☄️
E.
Teşekkür ederim, ☺🌸