Bazı kitaplar ilk okumada etkiler, bazıları ise ikinci okumada insanın içine daha derinden işler. Bin Muhteşem Güneş benim için kesinlikle ikinci grupta. Olay örgüsünü neredeyse hiç hatırlamadan yeniden okudum ve sanki ilk kez okuyormuşum gibi etkilendim.
Khaled Hosseini, bu romanda Afganistan’ın yıllar içinde değişen karanlık yüzünü; savaşın, yoksulluğun, baskının ve erkek egemen düzenin kadınların hayatında açtığı yaraları çok çarpıcı ama bir o kadar da insanî bir dille anlatıyor. Kitap boyunca iki kadının hayatına tanıklık ederken, aslında sadece onların değil, bir ülkenin kaderinin de nasıl acıyla örüldüğünü görüyoruz.
En çok etkilendiğim şey, anlatılan bunca sertliğin içinde bile romanın umudu tamamen bırakmamasıydı. Çünkü bu kitap yalnızca acıyı anlatmıyor; aynı zamanda kadın dayanışmasını, sevginin bazen aileden bile güçlü olabileceğini, insanın en ağır şartlarda bile yeniden ayağa kalkabileceğini gösteriyor.
Hosseini’nin dili sade ama vurucu. Duyguyu abartmadan, dramatize etmeden, tam yerinde veriyor. Bu yüzden okurken boğaz düğümleniyor ama okur asla kopmuyor. Bazı sahneler o kadar gerçek ki insan kendini sayfaların içinde değil, olayların tam ortasında hissediyor.
Bitirdiğimde içimde hem kırgınlık hem hayranlık kaldı. Kadınların hayatı üzerinden anlatılan bu hikâye, aslında bir insanlık meselesi. Ve bence bu yüzden yıllar geçse de etkisi azalmıyor.
İkinci kez okuyup daha da sevmek… Bu kitap bunu gerçekten hak ediyor.
Khaled HosseiniBin Muhteşem Güneş
Bin Muhteşem GüneşKhaled Hosseini · Everest Yayınları · 2026119,3bin okunma