2026 12. kitabı
Okunma: 03 Şubat 2026 03:32
Eğer kalıpların dışına çıkamayan, muhafazakar görüşlü biriyseniz bu kitap size göre değil, önceden uyarayım. Yazardan okuduğum ilk kitap. Arkadaşlarım yazarın en iyi kitabı olmadığını söylemelerine rağmen ben gayet severek ve merakla okudum. 80'li yılların Amerika'sında yıldızlara tutkun bir kadın, binlerce kişinin arasından NASA'nın uzay mekiği programına kabul edilir. Ama kitabın konusu bir kadının uzaya çıkışından çok arkadaşlıkları, dostlukları ve kendini keşfetmesi üzerine kurgulanmış. Bu keşiflerden biride cinsel kimliği üzerine ki bence buraları üzeri kapalı bir anlatıma sahipti. Kitabın ilk yarısı daha çok Uzay yada Fizik'e giriş gibi olsa da sıkıcı bir anlatımı yoktu. Hatta merak uyandırıcıydı. Kadınların kendi aralarında ki hırsları, erkek egemen bir yapıda farklı şekillerde tutunma çabaları da gerçekçi bir bakış açısıyla aktarılmış. Kitabın büyük bir bölümü belli bir akıcılığa sahip. Geçmişin işlendiği o bölümler de daha çok bilimsel veriler, kadınların erkek egemen toplumda tutunma çabası ve FF bir ilişkinin nasıl geliştiğini sıkılmadan hatta merakla okudum. Başlangıçta ki aksiyon kitabın finaline kadar devam ediyor ki o bölümleri ise soluksuz okudum. Sakin, sessiz ve çekingen bir mizaca sahip Joan aslında zeki, kararlı, azimli ve özverili bir karakter. Bekar bir anne olan kızkardeşi Barbara'nın kızı Frances'e ikinci anne. Hatta annesinden daha fazla bir anne. Joan'ın Tanrı'ya bakış açısını ise çok sevdim. Sorgulayıcı bir yanı var. Kendi cinsel kimliğini keşfetmesi bile uzun zaman aldı. Bence Joan'ın garip bir çekiciliği ve bilge bir yanı var. Uzaya ilk çıkışından sonra Görev Kontrol de çalışmak istemesi kendini bilen bir karakter için güzel bir örnek. Kitaplar ve kitapta geçen tüm karakterlerle ilgili çokça anlatmak istediklerim olmasına rağmen spoiler olacağı için burada bırakıyorum. Severek okudum. Günümüzde klişe diyebileceğimiz bir çok sözün ustaca kitaba yedirildiği, feminizm, kadın hakları ,bilim ve Uzay gibi konulara ucundan değinen yeterli miktarda aksiyon ve dram içeren güzel bir okuma oldu benim için. Son olarak Joan'ın kız kardeşine acayip gıcık olduğumu söylemeden geçemeyeceğim. Atmosfer Taylor Jenkins Reid
AtmosferTaylor Jenkins Reid · Yabancı Yayınları · 202567 okunma