2026 45. kitabı
Okunma: 08 Şubat 2026 16:38
Merhaba dostlar Okuyucu ? yayınlarından Don Kişot iyi edebiyat ödüllü bir kitap olan Baki Kalan ile geldim bugün. Kitabın adı ben de farklı çağrışım yapmıştı aslında, hiç böyle düşünmemiştim. Baki Kalan ,bir zamanların devrimcisi ,bu hayatta tek başına kalmış bir adam .Bir gün işitme cihazını çıkarmadan uyumuş.Sabah sela sesiyle uyanıyor. Ölen çocukluk arkadaşı Kemal .Hem onun cenazesine yetişmeye çalışıyor, hemde bütün anıları bir bir gözünün önüne geliyor . Baki,Kemal ve Bahar küçük bir deniz kenarı şehrinde çocukluk arkadaşları. Kemal ve Bahar üniversiteyi okumaya Istanbul a gidiyor .Devrimci oluyor onlar .Kemal grupların başkanı. Baki ise bulunduğu yerde sürdürüyor çalışmaları. 1977 1 Mayıs ına katılmak için İstanbul a gidiyor .Bahar a da açılmak amacı var .Ama Kemal le Bahar yakınlaşmış. Aslinda Baki de evlendirilmis Mürvet Hanım la .Ama kadını karısı olarak göremiyor bir türlü. Aklı hep Bahar da kalmış. Hasret diye bir kızları olmuş. Ona da hayatı zindan etmiş,karısına da .Ta ki o güne kadar .. Babasının hayatı zindan ettigi Baki ,babasının mirası gibi karısının ve kızının hayatını karartmış . Ölümün gerçek yüzüyle tanıştıktan sonra yüzleşme, içsel sorgulamalar başlıyor. Baki benim devrimcilere karşı düşündüğüm fikirlerimi alt üst etti .Benim gözümde devrimciler ,kültürlü, asil ,romantik olurdu .Özellikle gençlik yıllarımızda Nazım ın romantikliği, Deniz Gezmiş in kültürü, asilligiyle süslemiştik hayallerimizi sonuçta.. Hayatı öyle bir yaşamalı ki insan ,sin demlerken pişmanlıklar degil, iyi kiler kalsın.. Baki Kalan bu kubbede bir hoş sada imiş.. Kitapla kalın dostlar.. Baki Kalan Üstüngel Arı
Baki KalanÜstüngel Arı · The Kitap · 202542 okunma