2021 48. kitabı
Okunma: 25 Şubat 2021 00:00
Literatüre ve kalbimize iz bırakan fikir insanlarının çoğu için çektikleri acılardan düşünce üretmiş ya da fikir üretirlerken acı çekmişlerdir diyebiliriz. Bir nevi yeniden doğuşu, sonsuz döngüyü simgeleyen kuyruğunu yutmuş yılan #ouroboros misali ... Cioran’ın gerek kişiliği gerek metni hasebiyle “çekilen acı -fikir” döngüsünden mütevellit benzettiğim Ouroboros ile başka bir ortak yönü daha var. Metninde üzerinde durduğu konuları, hem Druidler gibi sonsuzluğu ifade için kullanmış hem simyacılar gibi denge sembolü olarak… Nasıl mı ? İnsanın karanlık ve gerçek tarafına ışık tutan yazar( Kötülüğün Tarihi serisinin ikinci kitabını üç ayda hazır yeni bitirmişken) ayın karanlık yüzüne ayak basmayı başarmış bir astronot edasında. Yel değirmenlerine savaş açan Don Kişot gibi kimi zaman hayatlarımızı anlaşılmaz kılan hatta çoğu zaman ayrıştıran herkese ve her şeye (teoloji,ideoloji, siyaset vb.) karşı tavır alan yazar, metanın krallığını da tanımayan bir şövalye. Cioran’ın olaylara bakış açısı ve kullandığı cesur dili hasebiyle onu pesimistik olarak addedenler var. Onun melankolik halinden türeyen cümlelerini, kayıtsızlığın hatta kimine göre patavatsızlığın sularında kendi güzelliğine aşık olan Narkissos gibi bir tavırla yazdığını düşünenler de... Nihayetinde, herkesin düşüncesi kendine... Bana göre, acıya gülümseyerek sadece kendi gerçekliğini inşaa etmeye çalışıyor. Acının insana kattığı değeri bilmiş ve dahi ötesine geçmiş azizim. Gözyaşları ve Azizler’i oluşturan din,müzik ve inanca dair fragmanları okurken az lafla çok söz nasıl anlatılır sanatını icra eden Cioran’ın kısacık cümleleriyle kalplerimizin Golgotha’sında çarmıha geriliyoruz. Emil Michel Cioran Gözyaşları ve Azizler
Gözyaşları ve AzizlerEmil Michel Cioran · Jaguar Kitap · 20151,445 okunma