·352 syf.····Okunma: 10 Şubat 2026 21:08 Kitabı çok fazla beğendiğimi söyleyemem. Klasik bir Yaşar Kemal kitabı diyebilirim. Hasat zamanı Çukurova’ya inmeye çalışan bir köy ahalisinin yolculuk boyunca yaşadığı olayları ve karşılaştıkları durumları ele alıyor. Ayrıca bu yolculuk sırasında kişilerin birbirleriyle olan eski yaşanmışlıklarına da değiniyor.
Kitabı beğenmeme nedenim, arka arkaya olmasa da oldukça fazla Yaşar Kemal kitabına maruz kalmış olmam diyebilirim. Buna rağmen Yaşar Kemal’i edebi açıdan Afgan kökenli yazar Khaled Hosseini’ye benzetiyorum. Şu açıdan: Kitaplarında genellikle hep aynı döngü içinde dolanıp duruyor ve bir süre sonra anlatının akışkanlığı okuru sarmamaya başlıyor.
Kitap, anlattıkları ve ana fikri itibarıyla iyi; edebi kalitesi de yüksek. Ancak diğer Yaşar Kemal kitaplarından farklı bir şey vadetmiyor. Bu kitabı alırken çok farklı bir beklentiye girilmemesini tavsiye ederim. Yoksulluk, zorluklar ve insan tiplemeleri hep benzer şekilde ilerliyor. Bu yüzden, eğer Yaşar Kemal’e bir miktar aşinaysanız, farklı bir şey vadetmediği için tavsiye etmem.