2026 12. kitabı
Herkese merhaba :) Eğer beni tiktokta da desteklemek isterseniz hesabım : @bookswithemir Yani kitap o kadar 'garip' ki ne beğendim ne beğenmedim diyebilirim, kitabı bitirip hakkında biraz baktım da sanırım yazarın yazım tarzı böyleymiş o yüzden herkese hitap eden bir yazar olduğunu düşünmüyorum. Kitap boyunca karısından ve iş arkadaşının beraber olup kendisini aldattığını düşünen Robert'ın bakış açısını okuyoruz ve aslında bütün hikayeyi sadece Robert'ın tarafından görüyoruz. Kitap boyunca da o yüzden aslında sadece yanlış anlama mı yoksa gerçek mi bilmeden okuyoruz biz de Robert karakteriyle beraber öğreniyoruz her şeyi. Yazarın tarzı genelde boşluklar bırakması, sonuca bağlamamasıymış sanırsam bu kitapta da öyle oldu aslında bir son yok. Ve aslında ben böyle kitaplardan hiç haz etmem. Ama bu kitapta tahmin ettiğim kadar fazla rahatsız etmedi çünkü kitap boyunca aslında kıskançlıktan farklı duygulardan bir insanın nasıl 'paranoyaklaştığını' okuyoruz desem yeridir. Kitabı özetlemem gerekirse aslında Robert'ın arkadaşları ve eşiyle olan ilişkisini William James'in o sözüyle özetleyebilirim; "Bir odada iki kişi buluştuğunda, aslında altı kişi vardır. Kendimi gördüğüm halimle ben, onun beni gördüğü haliyle ben, benim onu gördüğüm haliyle o, onun kendisini gördüğü haliyle o, gerçekte olan ben ve gerçekte olan o." Ve biz kitap boyunca 2 kişinin ilişkisini aslında bizim gördüğümüz haliyle okuyoruz bu yüzden de açık bir iletişim olmadan maalesef bu kitapta da gördüğümüz gibi bazı şeyler sonuca ulaşmıyor ve insan kendi kafasında düşündükleriyle beraber kalıyor :')
İnceleme
HendekHerman Koch · Yapı Kredi Yayınları · 2022180 okunma