Çevirmen:
Yapı Kredi Yayınları
Orijinal Adı:
De Greppel

2022 81. kitabı
Çok acayip bir kitap Hendek. Her okura hitap etmeyebilir, ben çok beğendim ve farklı buldum. Olay odaklı ve her meselenin illa kesin bir yere bağlanması beklentisinde bir okursanız (ki o zaman
2022 111. kitabı
Bugünün kitabı Hollandalı yazar Herman Koch'un şahane kitabı Hendek. Okuduğum için o kadar mutlu olduğum bir kitap oldu ki nereden başlasam anlatmaya, bilemiyorum. Ana konunun olduğu ancak bu
2022 30. kitabı
Okunma: 14 Ağustos 2022 11:26
Hendek Oksford sözlüğüne göre “Gerçek”: El ile tutulup göz ile görülecek biçimde tam anlamıyla var olan, varlığı hiçbir biçimde yadsınamayan, bir durum, bir olgu, bir nesne ya da bir nitelik olarak
2023 1. kitabı
Okunma: 07 Ocak 2023 19:39
*spoiler içerir* Kafaları karıştıracak bir kitap Hendek. Okurken sıkılmayayım, sürekli düşüneyim, ben de şüphelenip sorgulayayım diyorsanız, yeni bir yazarla tanışmak, güncel bir şeyler okumak
1K
·240 syf.·
2022 26. kitabı
Herman Koch ve beni şaşırtmayan yine harika bir kitap! Havuzlu Yazlık’taki özgün uslup ve hikaye anlatıcılığını Hendek’te de yakalayınca kesinlikle favori yazarlarım arasına girdi Koch. Okuduğum iki kitabında da yazar dışarıdan bakıldığında makul ve güzel yaşantıları olan kahramanların başına beklenmedik rutin hayatı altüst eden olaylar getirirken bizi devamlı anlatıcının zihninde dolaştırıyor. Konuları, olayları dağıtıp dağıtıp tekrardan toplayıp bizi başka başka konular üzerinde düşünmek zorunda bırakıyor. Yazarın diğer kitabı Havuzlu Yazlık’ı anlatırken de bahsetmiştim bu kitabı sevip sevmemeniz kurgu bir metinden ne beklediğinizle alakalı tamamen. Sizi zorlamadan akan hızlı bir olay örgüsü seviyorsanız size beklediğinizi vermeyecektir Hendek. Yazarın ilk derdinin kurgudan ziyade baş kahraman olan anlatıcının zihin akışında kurgudan kopup anlatığı yerler olduğunu düşündüm iki kitabını da okurken. Ama aynı anda kurgu da -merak ve belirsizlik içinde- akmaya devam ederek kitaptan kopmamızı engelliyor. Yazar bu geçişleri çok zekice ve ustaca yapmış. Yazarın en sevdiğim yanı ise -anlatım tarzının yanında- olayların duygusunu bana çok iyi bir şekilde geçirmesi. Kısacası biraz farklı bir anlatım okuyacağınızı bilerek başlarsanız edebi anlamda sizi üzmeyecek bir metin olduğunu düşünüyorum kitabın. Şimdiden iyi okumalar!
2022 13. kitabı
Okunma: 26 Aralık 2022 00:30
Oldukça etkili bir kitaptı benim için. Başlarda parça parça anlatılan olaylar sıksa da kendini okutturan bir eser. Olaylar bir yılbaşı resepsiyonunda, devlet başkanının eşinin bir encümene kahkaha atmasıyla başlamakta. Bu kahkaha birden büyük bir paranoyaya dönüşür kahraman için. Karısının kendini aldattığı düşüncesine kapılır. Tüm bunlar yaşanırken de bir yandan anne babasının intihar düşüncesi öte yandan siyasi tahtını zora sokacak bir fotoğraf karesiyle kahramanın olay üçgeni tamamlanmaktadır. Koch işte bu üç olayla kahramanın hendeğini anlatır okura. Daha çok insan zihninin kendi iblisi haline nasıl geldiğini anlatmaktadır.
2026 12. kitabı
Herkese merhaba :) Eğer beni tiktokta da desteklemek isterseniz hesabım : @bookswithemir Yani kitap o kadar 'garip' ki ne beğendim ne beğenmedim diyebilirim, kitabı bitirip hakkında biraz baktım da sanırım yazarın yazım tarzı böyleymiş o yüzden herkese hitap eden bir yazar olduğunu düşünmüyorum. Kitap boyunca karısından ve iş arkadaşının beraber olup kendisini aldattığını düşünen Robert'ın bakış açısını okuyoruz ve aslında bütün hikayeyi sadece Robert'ın tarafından görüyoruz. Kitap boyunca da o yüzden aslında sadece yanlış anlama mı yoksa gerçek mi bilmeden okuyoruz biz de Robert karakteriyle beraber öğreniyoruz her şeyi. Yazarın tarzı genelde boşluklar bırakması, sonuca bağlamamasıymış sanırsam bu kitapta da öyle oldu aslında bir son yok. Ve aslında ben böyle kitaplardan hiç haz etmem. Ama bu kitapta tahmin ettiğim kadar fazla rahatsız etmedi çünkü kitap boyunca aslında kıskançlıktan farklı duygulardan bir insanın nasıl 'paranoyaklaştığını' okuyoruz desem yeridir. Kitabı özetlemem gerekirse aslında Robert'ın arkadaşları ve eşiyle olan ilişkisini William James'in o sözüyle özetleyebilirim; "Bir odada iki kişi buluştuğunda, aslında altı kişi vardır. Kendimi gördüğüm halimle ben, onun beni gördüğü haliyle ben, benim onu gördüğüm haliyle o, onun kendisini gördüğü haliyle o, gerçekte olan ben ve gerçekte olan o." Ve biz kitap boyunca 2 kişinin ilişkisini aslında bizim gördüğümüz haliyle okuyoruz bu yüzden de açık bir iletişim olmadan maalesef bu kitapta da gördüğümüz gibi bazı şeyler sonuca ulaşmıyor ve insan kendi kafasında düşündükleriyle beraber kalıyor :')
İnceleme
2023 49. kitabı
Okunma: 26 Nisan 2023 11:20
Değişik bir kitap Hendek; uyandırdığı merak duygusu o kadar güçlü ki, acaba Robert haklı miydi diye okurken sonuna bakma isteği uyandıran kitaplardan. Ama sonuna baknanız bile istediğiniz bilgiye erişemiyorsunuz çünkü net sona sahip kitaplardan değil. Amsterdam Belediye Başkanı Robert Walter yeni yıl resepsiyonunda karısının, encümenlerden biriyle konuşurken kahkaha attığını görür ve zihninde bir "acaba" belirir. Kitap boyunca okuru acaba karısı onu aldatıyor mu şüphesinin peşinde sürükler ve bunu büyük bir başarı ile yapar. Şüphenin beynini ele geçirişi, kendince parçaları bir araya getirip kanıtlar toplayışı ve ruh hali çok güzel bir şekilde verilmiş. Robert'in zihninde kaybolduğumu hissettim. Ama kitap tek bir omurga üzerine çakmamış çivilerini, yan taraftan anlattıkları da etkileyici ve düşündürücü idi. 90 yaşını devirmiş anne ve babasının intihar isteği, yakın arkadaşı Bernhard'ın gerçeklik ve evrenler ile ilgili tezleri, yıllar öncesinden fırlayan Vietnam Savaşı protestosuna ait fotoğraf karesi kitabı farklı yönlere de savuruyordu. Ayrıca iklim değişikliği, faşizm ve siyasete dair söyleyecek sözü olan kitabı ben severek okudum. Robert'in şüphesini iliklerime kadar hissettim. Olay ağırlıklı bir eser değil, herkese hitap edeceğini sanmıyorum ben severek ve hissederek okudum. Edebiyatta farklılıkları sevenlerin bunu da seveceğini düşünüyorum.
2023 46. kitabı
Çok değişik bir kitap, Hendek. Amsterdam belediye başkanı, Robert’in yeni yıl resepsiyonunda karısının encümenlerden birisiyle cilveli konuşmasını ve gülüşmesini görmesi üzerine bunu koca ömrüne bir şüphe olarak kaydeder ve roman bu şüphenin üzerine kurulur. Kitap boyunca bu şüpheyi doğrulayacak kanıtlar ararken, Robert’ın 90 yaşındaki anne babasının ölme planlarını , yakın arkadaşı Bernard’ın paralel evrenler teorisi ile alternatif gerçekleri , Robert’ın kızı ve erkek arkadaşı ile olan ilişkisini ve Vietnam savaşından kalma protestonun fotoğraflarının bir anda gün yüzüne çıkıp Robert’ın suçlanmasını okuyoruz. Öte yandan sürekli olarak Kitabın sonunu öğrenmek için merak duygunuz hep en üst düzeyde. Hal böyle olunca Robert’ın şüpheleri konusunda haklı olup olmadığını öğrenmek için sayfalar bir bir ardına akıp gidiyor . Başkanın kafasında yarattığı ihtimaller üzerinden konunun dallanıp budaklanması üzerine de kitap boyunca bir kaybolup bir toparlanıyorsunuz. Kitabın değişikliği de bence kesinlikle bu noktaya dayanıyor. Kitabın son sayfalarındaki gelişmelerden hangi okur neyi düşünmek isterse diyerek yazar sonunu şaibeli bırakıyor ve herkes kendi yorumuyla kitabı kapatıyor. Şunu fark ettim ki bu kitabı birisiyle beraber aynı anda okuyup iki farklı son veya iki aynı son olarak konuşmayı isterdim. Herman Kocha gelirsek de daha önce okuduğum bir yazar değildi ama ‘Hendek’ kitabının son olmayacağını düşünenlerdenim.
2022 76. kitabı
Okunma: 27 Ekim 2022 14:44
Hendek'i bir kelime ile anlatmam gerekse belirsizlik derdim. Güvenilmez anlatıcının iyi bir örneği. Baş karakter Robert Walter'ın (önce Robert Walser diye okuyup şaşırdım, belki bir selam

Herman KochYazar · 4 kitap
Herman Koch, Hollandalı bir yazar ve aktör. Öyküler, romanlar ve köşe yazıları yazmıştır. En çok satan romanı Akşam Yemeği 21 dile çevrildi. Radyo, televizyon ve sinema için oyunculuk yaptı. Uzun süredir devam eden TV dizisi Jiskefet'i birlikte yarattı.