2026 15. kitabı
Okunma: 12 Şubat 2026 21:03
20. yüzyılda Amerikan edebiyatının ödül sahibi yazarlarından birisi olan Ernest Hemingway bize yazma üzerine tavsiyelerde bulunuyor. Kitaptaki tüm sözler Hemingway’e ait fakat hepsi farklı zamanlarda farklı yerlerde verilmiş cevaplar. Okurken sanki yazarla sohbet ediyormuş gibi hissedeceksiniz. Hatta bazı bölümlerde sohbetin samimiyeti çok ilerleyecek. “Lanet olası kitabında hava durumundan bahsetmeyi unutma; hava durumu çok önemli.” Hemingway denince akla gelen ilk şey "basitlik" olsa da, bu kitap bize basitliğe ulaşmanın aslında çok da basit olmadığını gösteriyor. Bunun için bir yazarın sadece kağıt başında değil, hayatın içinde nasıl var olması gerektiğini anlatıyor. Kitapta yazarın diğer yazarlara bakışını da öğreniyoruz. Hemingway’in diğer yazarlara bakışı, hem büyük bir saygı hem de acımasız bir rekabet içerir. Onun gözünde edebiyat, geçmişin devleriyle yapılan sessiz bir boks maçıdır. Onları alt edemeyeceksen yazma işine hiç bulaşmamak gerektiğini düşünüyor. Ona göre yazma eylemi ciddi bir meydan okuma. Dostoyevski ona göre “bu kadar kötü yazıp da sizi bu kadar derinden etkileyebilen” deha bir yazar. Tolstoy ise “ringe çıkılması geteken en büyük rakip.” Hemingway, Stephen King’in aksine yazmanın sonradan öğrenilen bir şey olmadığını, bir yetenek olduğunu savunuyor. Ona göre yazma eylemi, insanoğlunun hiçbir zaman mükemmel yapamayacağı bir iş. Yazmakla uğraşan ve kendini geliştirmek isteyenler için yazarın tavsiyelerinden aldığım notları incelemenin sonuna ekledim.  “Her gün yazmayı, ertesi gün ne yazacağınızı bildiğiniz bir noktada bırakmalısınız. Bu, ertesi sabah "yazar tıkanıklığı" yaşamanızı önleyen pratik bir hiledir.” “En iyi yöntem,iyi gittiğini düşündüğün ve bir sonraki aşamada ne olacağını bildiğin sırada yazmayı bırakmaktır.” “Aslına bakılırsa, bir yazar sözlüğe ihtiyaç duyuyorsa yazmamalı.” “Ve eğer yazdığınız şey yeterince iyiyse insanlar var olduğu sürece yaşar.” “Ciddi bir şekilde yazabilmek için korkunç bir şekilde incinmiş olman gerekir.” “Yazmayı bıraktığım andan bir sonraki gün tekrar başlayana kadar yazmakta olduklarıma dair hiçbir şeyi düşünmemeyi de o odada öğrenmiştim.” “Şunu da aklından çıkarma: Bütün kötü yazarlar ve destansı anlatıma aşıktır. “ “Yazdığım hiçbir şeyden asla hoşlanmayabilirsin ve sonra birden bir şeyi çok seviverirsin.Ancak bunun için yazdıklarımda samimi olduğuma inanman gerekir.” “Eğer bir hikâyen varsa bunu anlatmak zor değildir. Belki insanlar inanmayacaklardır. Ama sen doğrudan ve tüm gerçekliğiyle anlatabilirsin.” “Bir roman yazmanın en zor kısmı onu bitirmektir.” “Temelde iki kişi için yazdığınızı düşünüyorum: Yazdıklarınızın tamamıyla mükemmel, öyle olmuyorsa da en azından muhteşem olmasına çabalayarak kendiniz için. Sonra da sevdiğiniz kişi için; okuma yazması olsa da olmasa da, ölüyse de, diriyse de.” “Adalet anlayışından yoksun olan bir yazar,roman yazacağına bir okul yıllığını düzenlesin daha iyi. Bir yazar için erken yaşta alınabilecek en iyi eğitim mutsuz bir çocukluktur.”
Yazma ÜzerineErnest Hemingway · Bilgi Yayınevi · 2019760 okunma
👏🏻👏🏻👏🏻