Yazma Üzerine

On Writing
9789752208735

·168 syf.·
2025 648. kitabı
Hemingway’in Yazmak Üzerine kitabı bir ders kitabı gibi değil; daha çok onun yazarlığa dair dağınık ama samimi notlarından oluşuyor . Yazmak isteyen biri için ilham verici çünkü Hemingway’in dürüst, yalın ve sade yaklaşımını yakından görmek mümkün. Özellikle “yazarken gerçeğin özüne inmek” fikri beni çok etkiliyor. Kimi yerlerde kendi deneyimlerinden yola çıkarak yazının nasıl bir yalnızlık, nasıl bir disiplin istediğini anlatması, yazmayı seven biri için hem cesaret verici hem de düşündürücü oluyor kesinlikle . Ama kitabın eksi yanı da burada; Çok sistemli bir rehber değil, parçalı ilerliyor. Hemingway’in söylemleri biraz “kendi tarzına özgü reçeteler” gibi kalıyor, dolayısıyla herkesin işine aynı derecede yaramayabilir. Yine de yazmayı seviyorsan(ki bu kitabı inceliyorsan kesin seviyorsun)bu parçalı sözlerin arasında kendine uygun bir bakış açısı mutlaka bulacaksın. Kitap, yazarlığın kolay değil ama değerli bir yolculuk olduğunu hatırlatıyor bize. Ben beğendim. Eminim sen de beğeneceksin… Keyifle oku.
2021 29. kitabı
Okunma: 05 Eylül 2021 23:16
Bir yazarla yazı üzerine konuşmak isteyenler için samimi, içten, hatta bazen azarlıyormuşcasına öfkeli bir dille size yazının, yazarın, eleştirmenin ve okuyucunun konumundan bahseden akıcı bir kitap. Tam doyurucu değil belki ama cebi dolduracak güzel tavsiyeler var diyebilirim...
2026 36. kitabı
Okunma: 30 Nisan 2026 23:41
Bu kitapta bir yazardan, "Nasıl yazar olunur?" sorusunun cevaplarını arıyoruz. Öncelikle kitabın deneme veya söyleşi olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. "Bu kitap, Hemingway'in, yazarın doğası ve yaşamındaki unsurlar üzerine düşünceleri ile yazarlara yazma sanatı, çalışma alışkanlıkları ve disiplin konularında verdiği özel, faydalı öğütleri içermektedir." (Giriş kısmından alıntı) Alt başlıklar olarak incelemek istiyorum. Buyurunuz Kitap İçeriği Kitap 13 başlıktan oluşuyor (önsöz ve giriş dahil değildir). Yazara öğütler, karakterler, başlıklar, yazarın nitelikleri gibi başlıklar mevcut. Her başlığın altına da Ernest Hemingway'in çeşitli kitapları ve bazı dostlarına gönderdiği mektupların bir kısmı var. Ki bu kısımlar başlığı açıklayan, asıl konuyu bize anlatan kesitlerdir. Örnek verecek olursam Yazarın Nitelikleri başlığının altında Death in the Afternoon'dan bir kesit var: "İyi bir yazar, mümkün olduğunca, neredeyse her şeyi bilmelidir. Doğal olarak bunu yapamayacaktır. Yeterince büyük bir yazar, bilgi birikimiyle doğmuş gibidir." Bu şekilde çeşitli yazınlar var. Bu açıdan kolay okunabilir bir eser olduğunu söyleyebiliriz. Yer yer tavsiyeler, yer yer kendi yazarlık yaşamından izler görüyoruz. Kitaba 7 puan vermemin sebebi de bazı yerlerde alakasız gördüğüm alıntıların olmasıydı. Başlık ile uyuşmayan birkaç paragraf. Onun dışında beğendiğim bir kitap. Öneriler Yazar bize "mutlaka okumanız gereken eserler" diye bir yazı da göstermiş. Kitapları buraya bırakıyorum: Savaş ve Barış (2 Cilt Takım) Anna Karenina Madame Bovary Duygusal Eğitim Buddenbrooklar Dublinliler Sanatçının Bir Genç Adam Olarak Portresi Ulysses Tom Jones Joseph Andrews
Hemingway ve Yazma Üzerine Birkaç Not
·168 syf.·
2021 40. kitabı
Sade üslubu ve basit yazma tekniğiyle 20. yüzyıl kurgu romancılığını etkileyen Ernest Hemingway, Nobel ve Pulitzer Ödüllerinin sahibi bir yazar. Yazarın çoğu eseri de Amerikan edebiyatının başyapıtları arasında yer alıyor. Bu eserinde Hemingway, yazmakla ilgili tecrübelerini aktarıyor. Bu sayede daha iyi yazmak isteyenlere ışık tutuyor. Bu analmada eserde ilginç ve önemli bulduğum noktaları bu incelemenin sonunda sıraladım. Yazmak zorlu bir iş. Buna rağmen Ernest Hemingway bu işi seviyor. O, Stephen King’in aksine yazmanın bir yetenek olduğunu savunuyor. Yazmanın sonradan öğrenilen veya ilham yoluyla yapılan bir eylem olduğuna inanmıyor. Her şeyden önemlisi yazmaktan keyif alıyor Hemingway. Ona yazmak eylemi, insanoğlunun hiçbir zaman mükemmel yapamayacağı bir iştir. Hemingway'e göre yazmak, bazen tereyağından kıl çekercesine kolay, bazen de dağları delercesine zordur. Bunun yanında yazmak, yazarlık serüveni boyunca asla kolaylaşmaz. Zaten zamanla iyi işler yapılacaksa bir eylemin kolay olması bekleyemezsiniz. Kitapta önemli bulduğum noktalar ise şunlar: · Hemingway'e göre göre ilerleme, her seferinde şiddeti giderek artan zorlukları aşmakla mümkündür. · Hemingway, bir savaşa şahit olan ya da adaletsizliğe uğrayan yazarların daha iyi eserler vereceğini iddia ediyor. Tolstoy ve Dostoyevski’yi de bu iddiasına kanıt olarak gösteriyor. · Hemingway, yazarlık yolunda bize iyi dinlememizi ve iyi gözlem yapmanızı tavsiye ediyor. · Dayanmak… Ona göre önemli olan sonuna kadar dayanmak ve yaptığın işi tamamlamak. · Yazarlık sürecinde yapılması gereken çalışmak ve bunun nasıl yapılacağını öğrenmek. · Hemingway' göre, her şeyin kusursuz olduğu bir öyküye kimse inanmaz. · Yazarken bazen bir paragraf için bütün bir gün çalışmanız gerekebilir. · Yazdıklarınızda hava
Puan vermedi·168 syf.·
2023 270. kitabı
Ernest Hemingway Bu sabah dünya edebiyatının usta kalemiyle tanıştım... Romanlarında mektuplarından farklı, kendini tanıma, ve yazının, yazmanın yolculuğuna çıktık.. keyifli bir yolculuk oldu, Bence temelde iki kişi için yazarsın. Öncelikle tamamen mükemmelleştirmek amacıyla kendin için, ki durum bu değilse ne ala, sonra da okuma yazma bilsin bilmesin, hayatta olsun olmasın sevdiğin kadın için. ( S:13)Başlarken "Hemingway’in notlarından ve çeşitli eserlerinden yazma hakkındaki düşüncelerinin derlendiği bir kitap. Hemingway’i ve yazarlığını tanımamızı sağlıyor, Duru açık bir dille yazılmış, okuru sakince kendi limanına çekiyor.. Yazar kitapta kendine dair ne varsa hepsi anlatıyor, Buna soru & cevap şeklide diyebiliriz.. Nasıl yazar olduğunu, yazar adaylarını, yazmak isteyenlerin neler yapması gerektiğini yazmış okur için yazarımız.. "Hemingway'in mektupları, romanları, konuşmaları, basılmış ve basılmamış tüm metinlerinde yer alan yazmak ve yazarlık kavramı ve yazının hayatımızdaki yerini okura net anlatıyor. Kısaca keyifli bir derleme olmuş.. O halde #Buyurun #OKUYUN #OKUTUN
Deneme, İnceleme, Edebiyat
Yazmak pratik ister
2021 80. kitabı
Okunma: 26 Temmuz 2021 21:02
Uzun yıllardır iyi kötü bir şeyler yazıyorken neden profesyonel bir şekilde yazmıyorum diye düşünüp yazma atölyelerine katılıp ve yazarların neden,niçin,nasıl yazıyorum başlıklı kitaplarını araştırırken karşıma çıkan bir kitaptır.Aldığım eğitim derslerinde hava durumundan bahsetmenin artık eskilerde kaldığını söyleyen hocalarımın sözleri üzerine karşıma çıkan bu söz aklıma geldikçe güldürür beni :) “Lanet olası kitabında hava durumundan bahsetmeyi unutma; hava durumu çok önemli.” Yazmayı düşünenler için fayda sağlayacak bilgilerin olduğu bir kitap. İyi okumalar — iyi yazmalar :)
2022 12. kitabı
Yazmak için ilk kural diye başlamak isterdim cümleye. Bu kitabı okumaya başlarken bu şekilde kurallar olduğunu ve bunlara uyarak benimde kolayca yazabileceğimi düşünmüştüm. Ama okumaya başlar başlamaz ilk öğrendiğim şey yazmanın bir kuralı olmadığı. Eline kağıdı aldığın anda parmakların kafanda oluşanları yazmaya başlıyor. Her şey o an oluyor yani. Tabi belli belirsiz bir taslak mutlaka mevcut oluyor ama gerisi tamamen yazmaya başladıktan sonra oluyor. Diyebilirim ki yalnız olmak kafandakiler ve kaleminle kalabalık bir evde bile.. İşte bu şekilde yazmaya başlayabilirsin. Ve tabi yazma esnasında kafada şekillenen yazmaya niyetli olunan şeyler bir anda yazılıp bitirilmemeli. Tam da oluştuğu anda beklenmeli. Bilinç altına yollanıp orada daha yoğun düşünülmesine izin verilmeli sonra yazılmalı diyor, Ernest. Yazı bittikten sonra ise birkaç kere okuyup gerekli düzenlemeler yapılmalı. • Kalemine hayran olduğumuz yazarlar o cümleleri nasıl yazıyor? Ben bunu hep merak etmişimdir. Bir de tabi hep bir şeyler yazabilme isteğim olduğundan bununla alakalı her şeyi okurum. Siz de okumalısınız, keyifli okumalar ‍️
2021 88. kitabı
Okunma: 28 Haziran 2021 00:31
Söz uçar yazı kalır diye boşuna dememiş birileri. Hemingway’ın “yazmayla ilgili” tüm yazdıkları; mektuplaşmaları, yazıları, denemeleri, konuşmalarının kayıtları gibi birçok kaynağın derlemesi bu muhteşem kitapta toplanmış. Derleyen kişi de Larry W. Phillips. Kitap içindeki tüm sözler Hemingway’a ait, buranın altını çizelim. Bir derleme eseri kısacası. Bence çok iyi olmuş, düşünsenize ayrı kaynaklardan bu yazılanları topladığınızı? Yazarlara ve yazar adaylarına güzel bir kolaylık olmuş ve tam bir rehber niteliğinde! Bu kitap uzun zamandır kütüphanemden bana göz kırpıyordu ve başlamak için doğru zamanı bekliyordum. İyi ki beklemişim! Çünkü yazmaya yeni başladım sayılır. Bu konuda hiçbir fikrim yokken bu derlemeyi okumam bana fayda getirmezdi… Boşuna okumuş olmak, sadece okumak için okumak? Bana göre değil. Hemingway yazarlık kariyeri boyunca yazmayla ilgili konuşmanın kötü şans getirdiğine inanırken yine de bu konuda edebiyat dünyasının her basamağına çok büyük tavsiyelerde ve derin analizlerde bulunmuş. Bu arada hiç sıkıcı bir kitap değil; şu alıntıyı sizler için bırakmam açıklayıcı olabilir: “Lanet olası kitabında hava durumundan bahsetmeyi unutma; hava durumu çok önemli.” O kadar samimi ve içten ki verdiği öğütler kendini okutuyor sizlere. Hem öğretici hem de eğlenceli buldum Yazma Üzerine’yi. Dışarıdan kasvetli görünebilir ama yazmayla ilgileniyorsanız ya da yazarın kitaplarını seviyorsanız bir bakın derim. İçinde çok değerli kitap önerileri bile var! Okumadıklarımı listeme aldım bile.
Hemingway ile gelgitler
2023 24. kitabı
Okunma: 11 Haziran 2023 03:08
Larry W. Phillips'in yazma üzerine Hemingway'in hem eserlerinden hem mektuplarından yaptığı bu derleme, yazarın huzursuz zihnine bir adım daha yaklaşmamizi sağlıyor. Keyifli bir okuma ve yazarın Paris Bir Senliktir kitabını merak ettiriyor. Şahsen benim Hemingway ile ilişkim ilk gencligimden beri biraz nefret biraz sevgi şeklinde gitti, onun sevdiği tarz da bu olsa gerek. Öyle ya da böyle çalışkan bir yazar var karşımızda, verdikleri aldıklarının çok ötesinde. Kitabı bitirirken aklımda bir cümle: "Hemingway, yeniden buluşmak üzere."
2026 15. kitabı
Okunma: 12 Şubat 2026 21:03
20. yüzyılda Amerikan edebiyatının ödül sahibi yazarlarından birisi olan Ernest Hemingway bize yazma üzerine tavsiyelerde bulunuyor. Kitaptaki tüm sözler Hemingway’e ait fakat hepsi farklı zamanlarda farklı yerlerde verilmiş cevaplar. Okurken sanki yazarla sohbet ediyormuş gibi hissedeceksiniz. Hatta bazı bölümlerde sohbetin samimiyeti çok ilerleyecek. “Lanet olası kitabında hava durumundan bahsetmeyi unutma; hava durumu çok önemli.” Hemingway denince akla gelen ilk şey "basitlik" olsa da, bu kitap bize basitliğe ulaşmanın aslında çok da basit olmadığını gösteriyor. Bunun için bir yazarın sadece kağıt başında değil, hayatın içinde nasıl var olması gerektiğini anlatıyor. Kitapta yazarın diğer yazarlara bakışını da öğreniyoruz. Hemingway’in diğer yazarlara bakışı, hem büyük bir saygı hem de acımasız bir rekabet içerir. Onun gözünde edebiyat, geçmişin devleriyle yapılan sessiz bir boks maçıdır. Onları alt edemeyeceksen yazma işine hiç bulaşmamak gerektiğini düşünüyor. Ona göre yazma eylemi ciddi bir meydan okuma. Dostoyevski ona göre “bu kadar kötü yazıp da sizi bu kadar derinden etkileyebilen” deha bir yazar. Tolstoy ise “ringe çıkılması geteken en büyük rakip.” Hemingway, Stephen King’in aksine yazmanın sonradan öğrenilen bir şey olmadığını, bir yetenek olduğunu savunuyor. Ona göre yazma eylemi, insanoğlunun hiçbir zaman mükemmel yapamayacağı bir iş. Yazmakla uğraşan ve kendini geliştirmek isteyenler için yazarın tavsiyelerinden aldığım notları incelemenin sonuna ekledim.  “Her gün yazmayı, ertesi gün ne yazacağınızı bildiğiniz bir noktada bırakmalısınız. Bu, ertesi sabah "yazar tıkanıklığı" yaşamanızı önleyen pratik bir hiledir.” “En iyi yöntem,iyi gittiğini düşündüğün ve bir sonraki aşamada ne olacağını bildiğin sırada yazmayı bırakmaktır.” “Aslına

Ernest HemingwayYazar · 48 kitap
Oak Park, İllinois'de doğdu. Hemingway, beş çocuklu ailesinin iki erkek çocuğundan birisiydi. Adını, babası ve de amcasının adlarından almıştı. Çocukluğunda eski bir müzisyen olan annesinden müzik dersleri aldı. İlk makalelerini lise yıllarında okul gazetesi olan Trapeze'de yayınladı. Yazılarında daha çok Ring Lardner etkisi gözlemleniyordu. 1917 yılında liseyi bitirdi. Lisenin ardından ailesinin isteğinin tersine üniversiteye gitmek yerine Kansas City Star adlı gazetede muhabir olarak göreve başladı. Hemingway'in liseden mezun olduğu bu yıllarda Avrupa'da I. Dünya Savaşı başlamıştı. ABD o yıllarda savaş konusunda tarafsız kalsa da daha sonra Nisan 1917 de savaşa girmesinin ardından Hemingway de orduya katılmak için başvurdu. Fakat Hemingway sol gözündeki bozukluktan dolayı orduya alınamadı. Ardından 1917 sonlarına doğru Kızılhaç'ın da gönüllü aldığını duyduğunda ilk başvuranlar arasındaydı. Ocak 1918'de Hemingway'in başvurusu kabul edildi ve ambulans şoförü olarak göreve alındı. Kızılhaç'ta çalışmaya başlar başlamaz gazetedeki işinden ayrıldı. Gazetede kaldığı kısa zaman içerisinde birçok yöntem ve de teknik öğrendi. Daha sonraki yıllarda o günleri "Gazetecilik yıllarında öğrendiğim kurallar en güzelleri idi ve de tüm yazarlık hayatım boyunca onları unutamadım" şeklinde hatırlayacaktı. Avrupa'da ilk olarak vardığı şehir Paris oldu. Orduda bir süre normal bir görevli olarak çalışmasının ardından ambulans şoförlüğüne geçti. 8 Haziran 1918 de birkaç adım ilerisinde patlayan bir Avusturya topu yüzünden ağır şekilde yaralandı. Yardım etmeye çalıştığı İtalyanlardan bir tanesi ölürken diğeri bacaklarını kaybetti. Aynı olay esnasında başka yaralı bir İtalyan askerini cepheye taşımaya çalışırken bacaklarından yaralandı. Yaşananların ardından İtalyan gazetelerinde kahraman olarak ilan edilip, İtalyan hükümeti tarafından Gümüş Onur Madalyası ile ödüllendirildi. Hemingway bu olayı bir mektubunda arkadaşına şu şekilde anlatıyordu: "Bazen savaşta ön saflarda büyük bir gürültü duyarsın, ben de aynı gürültüyü duydum; ardından ruhumun sanki bir mendilin cepten çekilişi gibi benden çekildiğini hissettim. Son olarak ise ruhumun bir bütün halinde tekrar bedenime döndüğünü fark ettim ve de o andan itibaren benim için ölüm yoktu." Hemingway bu olayların ardından Milan’da bir hastanede tedavisini tamamlarken hemşire Agnes von Kurawsky ile tanıştı. Bu da onun ölümsüz eserlerinden olan "Silahlara Veda" (A Farewell to Arms) adlı eserini yazmasını sağladı. Tekrar ABD'ye dönen yazar ailesinin iş bulması için yaptığı baskılara rağmen sakatlığından dolayı ordunun verdiği parayla bir yıl kadar işsiz olarak yaşadı. Daha sonra 1921 yılında eşi Hadley Richardson ile tanıştı ve evlendi. Aynı yıl içerisinde Chicago'ya göçtü. Toronto'da bulunan Daily Star adlı gazetede yazmaya başladı. Gazetede iş bulduktan sonra ilk iş olarak Paris'e taşındı. Paris yıllarında birçok yazarla tanıştı. Kendisine yavaş yavaş da olsa bir isim yapmaya çalıştı ama 1923 yılında eşinin hamile olduğunu fark edince çocuklarının Kuzey Amerika'da doğması için Amerika'ya döndüler. 1924 yılında ilk çocukları doğdu. Hemingway ailesi 1924'te tekrar Paris'e döndü. 1925-1929 yılına kadar olan dönemde Hemingway kendi yazarlık yıllarının en güzel örneklerini verdi. Bu yıllarda hiç tanınmayan bir yazarken birden bire dünyanın en ünlü yazarları arasında girdi. İlk basılan romanı olan "Güneş de Doğar" adlı kitabı bu yıllarda basıldı. "Güneş de Doğar" adlı eserinde savaş yorgunu bir askerin anılarını anlatan Hemingway 1929 yılında basılan "Silahlara Veda" adlı eseri ile çok büyük yol kaydetti. "Silahlara Veda"da yaralı bir askerin savaşta bir hemşireye duyduğu aşkı dile getiriyordu. Hemingway böylelikle savaşında anlamsızlığına değinmeyi amaçlıyordu. 1931'de Avrupa anılarından olan İspanya yıllarına dair "Öğleden Sonra Ölüm" adlı kitabını yazdı. Afrika'da yaptığı turla ilgili yazılarını ise Afrika'nın Yeşil Tepeleri adlı kitabında topladı. 1940 yılında ise en başarılı eserlerinden olan "Çanlar Kimin için Çalıyor" adlı eserini yazdı ve mesleğinde artık zirveye ulaştı. 1942'de Amerikan Deniz Kuvvetleri'ne girdi. 1944'te Fransa çıkartmasına katıldı ve de Paris'in kurtuluşuna şahit oldu. 1950'de çok da başarılı olmayan "Irmaktan Öteye ve Ağaçların İçine" adlı eserlerini yazdı. 1952'de gerçek başyapıtı olan "Yaşlı Adam ve Deniz" adlı eserini yazdı. Bu kitapta insanın yaşama nasıl bağlanması gerektiği ve de aslında insan yaşamında her şeyin boş olduğuna dair olan fikirlerini belirtti. 1953'te aynı eseri ile Pulitzer Ödülünü aldı. 1954'te ise Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü. Hemingway tutkulu bir yaşamın ardından 1961 yılında Ketchum/Idaho'da kendini av tüfeği ile vurarak yaşamına son verdi. Fidel Castro ile kurduğu dostluk ve Castro'nun kişiliği onu çok etkilemiştir. Fidel Castro Hemingway'in ölümünün ardından, başkent Havana'da adına bir anıt yaptırmıştır.