Henry Fielding'in Tom Jones'u (1749) pikareks romana daha yakın olmakla birlikte bildungsroman olarak da kategorize edilmiş.Hatta Alman edebiyatının ilk bildungsroman örneği kabul edilen Goethe'nin Wilhelm Meisters'in Çıraklık Yılları (1795)'ndan önce yazılmış.
Tom Jones, on sekiz kitaptan oluşuyor.
İlk kitapta, bir seyahatten dönen soylu Alworthy yatağında bir bebek bulur.Annesinin Jenny Jones adında bir hizmetçi olduğunu öğrenir.Bebeğin babasının kim olduğunu söylemeyen Jenny Jones, yetiştirmesi için bebeği Alworthy'ye bırakır ve kasabadan ayrılır.Bebeğin babasının okul müdürü Partridge olduğunu düşünüldüğü için, Partridge'in işine son verilir.Bebeğe Tom Jones adı koyulur.Alworthy'nin kız kardeşi'nin yapmış olduğu evliliğinden bir oğlu olur.Böylece Blifil ve Tom Jones birlikte büyür.
Komşuları Squire Western'in kızı Sophia ile Tom birbirlerine aşık olur.Blifil ve Tom Jones arasındaki rekabetin de öznesi olur zaman içinde Sophia.
İlk altı kitap boyunca, Tom'un doğumu, eğitimi, gözden düşüşü anlatılır.
Tom'un gözden düşüşü sonrası, çıktığı yolculuk ve Tom'un peşine düşen Sophia'nin maceraları sonraki altı kitabın konusu olur.
Son altı kitapta ise tüm roman karakterleri Londra'da bir araya gelir.
Tom'un çıktığı bu yolculukta başına pek çok olay gelir, pek çok kişi ile karşılaşır.Babası olduğu düşünülen Partridge bu yolculukta Tom Jones'a eşlik eder.Tom Jones ve Partridge ilişkisi, Don Quijote ve Sancho Panza ilişkisini anımsattı bana.
Sophia yolda kocasından kaçan kuzeni Bayan Fitzpatrick ile karşılaşır.
Sophia'nın peşine düşen babası Western, Alworthy ve Blifil,Tom'un yine yolda karşılaştığı Bayan Waters, Londra'da tanıdığımız Leydi Bellaston, Nightingale, Lort Fellamar, Miller ailesi, Bay Fitzpatrick de eklenince bir yanlışlıklar komedyası yaşarız son altı