2026 3. kitabı
Okunma: 13 Şubat 2026 00:41
Uzun bir süredir kitaplığımda olan ve okumasını sürekli olarak ertelediğim kitabı daha yeni bitirip, kitaplığa koydum. Ve taze taze duygularımı yazıyorum. Bazı kitaplar vardır sayfa sayısı az olmasına rağmen, hissettirdikleri bir ansiklopedi ağırlığındadır. Bu kitapta öyle bir kitap oldu benim için. Kitap gayet ince olmasına rağmen değindiği konular bakımından yeterince zengin bir içeriğe sahip. Yoksulluk, ırkçılık, dostluk, masumiyet, saflık ve emekçinin hakkını alamaması gibi. Kitap merkezinde George ve Lennie’nin hayallerine ve bir çiftlik kurup orada yaşaması üzerinde duruyor. George hayallerinin gerçekleşmeyeceğini bilsede umudunu kaybetmemek ve Lennie’yi mutlu etmek için sürekli tekrar tekrar hayallerini anlatıp duruyor. Kitabın sonu ise resmen soğuk duş etkisi yapıyor. Candy’nin köpeğinin ölümü, kitapta gayet kısa bir yer tutsa da beni çok etkileyen sembolik bir ölüm. Candy karakterinin tıpkı kendisi gibi yaşlı bir köpeği vardır. Yaşlı olmasının yanında hastalanmış ve kokmaya başlamıştır. Carls karakteri köpeği öldürmeyi teklif eder ve köpeğin bu halde yaşamasının hiçbir anlamı olmadığını belirtir ve Candy’de bunu kabul eder. Candy köpeği öldürmeyi cesaret edemez dolayısıyla iş Carls’a kalır ve silahı kaptığı gibi gözünü bile kırpmadan köpeği öldürür. Fakat daha sonra Candy bu işten büyük bir şekilde pişman olur ve “Keşke ben öldürseydim” der. Burada beni etkileyen nokta kimin öldürdüğünden ziyade, hangi amaçla öldürüldüğü. Carls’ın köpeği gözünü bile kırpmadan öldürüyor. Çünkü sahibinin aksine o bu köpekle duygusal bir bağa sahip değil. Hatta köpeğin koku yaymasından dolayı köpeğe nefret bile besliyor.Yani motivasyonu nefret. Oysa Candy bu köpeği öldürseydi onun köpeği öldürmesinde ki amaç nefretten ziyade merhamet olacaktı. Yazar bu kısa ama çok etkileyici bir anlatım tarzına sahip. John Steinbeck’in yalın ve basit dili kitabın içine girip, karakterlerle kısa bir yolculuk yapmanıza rağmen bağ kurmamızı sağlıyor. Uzun bir süre etkisinde kalacağım eminim. John Steinbeck Fareler ve İnsanlar
Fareler ve İnsanlarJohn Steinbeck · Sel Yayıncılık · 2023211,7bin okunma