İyi Pazarlanmış Bir Kitap
2026 3. kitabı
Okunma: 14 Şubat 2026 00:00
Bayıldığımı söyleyemeyeceğim, hatta benim için ortalamanın altında kaldı bile diyebilirim. Evet, biraz geç oldu ama bir dönem sapsarı kapağıyla her yerde gördüğümüz o kitabı sonunda ben de okudum. PR ekibi gerçekten iyi iş çıkarmış. Konusu ilgi çekici ama ben anlatımı yetersiz buldum. Dili kullanım şekli bana fazla günlük geldi, yazar argo ve bazı son zamanlarda kullanılmaya başlanan internet terimlerini oldukça fazla kullanmış. Kitap günümüzde geçtiği ve sosyal medyaya sıkça yer verdiği için garipsemedim ama benim kitaplarda tercih ettiğim bir dil kullanımı olmadığı için beni çok içine çekmedi hatta yer yer sıkıldım diyebilirim. Kitabı okuyup seven çoğu kişinin vadettiği ahlaki etik değerleri sorgulama olayını da yaşamadım, biraz da hayal kırıklığı oldu benim için. Aslında kitabın asıl pazarlanma nedeni bu: June karakterinin kendi içinde yaşadığı vicdan ve aynı zamanda kendini haklı çıkararak içindeki bu sesi susturma çabasını okuyucunun da yaşaması. Evet, kitap boyunca bu içsel çatışmayı ve karakterin yaşadıklarını okuduk ve bu çatışmanın kötü yazıldığını söyleyemem; kıskançlık teması da oldukça başarılı bir şekilde ele alınmış. Sadece dışarıdan gözlemleyen bir görüş olarak ben bana vadedildiği gibi kendi etik anlayışımı sorgulayamadım, fikrim pek de değişmedi. Ancak bu bahsettiklerim demek değil ki R. F. Kuang kötü bir yazar. Kendisi akademik kariyeri olsun, yazdıkları olsun oldukça donanımlı bir kadın; kitabı almamda etkili unsurlardan biri de buydu. Kitabın eleştirdiğim birçok yeri vardı ama yine de uzun bir çalışmanın ürünü olduğu ve emek verildiği ortada. Ayrıca kendi içinde bulunduğu sektörü bu şekilde sessiz ama etkili bir şekilde eleştirmek her baba yiğidin harcı değil. Kendi başına çabalayan yeni veya tanınmamış yazarların nasıl ezildiğine, kadınlar en ufak şeyde yüz karası ilan edilip itibarsızlaştırılırken erkeklerin nasıl yüceltilmeye devam edildiğine ve sürü psikolojisine yönelik sert eleştiriler vardı. Sosyal medyadaki linç kültürüne zaten pek çoğumuz aşinayız. Kuang da insanların kolayca yönlendirilebilinmesini, karşısındakini hiç düşünmeden ve tanımadan saldırılmasını yani bu linç kültürünün acımasızlığını farklı bir açıdan göstermiş. Kısacası nefret etmedim hatta beğendiğim yerleri oldu ama fazla abartıldığını düşünüyorum. Reklamı çok iyi yapıldı, seveni oldukça fazlaydı ve aylarca çok satanlardan düşmedi; dolayısıyla beklentim epeyce yüksekti. Kitapla ilgili hiçbir fikrim olmadan alsam belki daha çok sevebilirdim. Bana pek bir şey kattığını söyleyemeyeceğim ama yine de Kuang'ın diğer kitaplarına da şans vermeyi düşünüyorum.
Sarı YüzR. F. Kuang · İthaki Yayınları · 202513,2bin okunma