29 – Haruki Murakami | İmkânsızın Şarkısı
Belleğin İçinde Yaşamak: Kaybın Sessiz Yankısı
İmkânsızın Şarkısı, Murakami’nin en doğrudan, en az metaforik ama belki de en kırılgan romanlarından biri. Diğer metinlerinde gördüğümüz sürreal katmanlar, metafizik geçişler ya da paralel evrenler burada yok denecek kadar azdır. Bunun yerine, daha sade ama daha derin bir mesele vardır: yas, bellek ve yetişkinliğe geçişin ruhsal bedeli.
Roman, Toru Vatanabe’nin geçmişe dönerek üniversite yıllarını hatırlamasıyla başlar. Bir Beatles şarkısı, belleği tetikler. Murakami’nin burada kurduğu yapı basittir ama güçlüdür: Hafıza, doğrusal değil; duygusal olarak örgütlenmiştir. Bir şarkı, bir koku, bir yürüyüş, bir yüz… Anılar kronolojik değil, yoğunluklarına göre geri gelir.
Bu romanı güçlü kılan şey, olaylardan çok duyguların sürekliliğidir.
Naoko: Kırılganlığın Sessiz Coğrafyası
Naoko, romanın merkezindeki figürlerden biridir; ama o bir “aşk nesnesi” değildir. O, kırılganlığın temsilidir. Murakami Naoko’yu dramatize etmez; onu romantize de etmez. Onu anlamaya çalışır.
Naoko’nun ruhsal çöküşü, yalnızca bireysel bir travma değildir. Kuşağın travmasıdır. 1960’ların Japonya’sı, siyasal çalkantılar ve modernleşmenin hızlanmasıyla birlikte bireyin iç dünyasında bir boşluk yaratır. Naoko bu boşluğun içinde tutunmaya çalışır ama dili yoktur.
Roman burada şunu ima eder:
Bazı acılar konuşulamaz. Konuşulamadıkça da iyileşmez.
Murakami’nin başarısı, Naoko’yu “hasta” bir karakter olarak değil, varoluşsal bir kırılganlık alanı olarak yazmasındadır.
Midori: Hayata Doğru Bir Açıklık
Naoko’nun karşısında Midori vardır. Midori daha canlıdır, daha doğrudandır, daha somuttur. Ama o da yüzeysel değildir. Midori’nin hayata dönük enerjisi, bir iyimserlik değil; bir dirençtir.
Toru’nun iki kadın arasında kalması, klasik bir aşk üçgeni değildir. Bu, iki farklı varoluş biçimi arasında kalmaktır:
• Geçmişe bağlı kalmak
• Hayata doğru ilerlemek
Murakami burada taraf tutmaz. Olanı gösterir. Toru’nun kararsızlığı, bir zayıflık değil; bir geçiş alanıdır.
Romanın asıl meselesi şudur:
Yas tutarken nasıl yaşanır?
Erkeklik, Yalnızlık ve İç Sessizlik
Toru Watanabe, tipik bir kahraman değildir. O edilgen, gözlemci, içine kapanık biridir. Ama bu pasiflik, romanın bilinçli bir tercihi gibidir. Murakami erkekliğin gürültülü, iddialı, rekabetçi modelini değil; sessiz ve kırılgan modelini çizer.
Toru’nun yalnızlığı dramatik değildir. Gösterişli değildir. Ama süreklidir. Bu yalnızlık, modern bireyin yalnızlığıdır. Kalabalıklar içinde dolaşırken içsel bir kopukluk hissi.
Murakami, yalnızlığı trajediye dönüştürmez; onu gündelik bir duygu hâline getirir. Bu da romanın etkisini artırır. Çünkü yalnızlık burada bir olay değil; bir atmosferdir.
Cinsellik ve Mahremiyet: Duygusal Boşluğun İçinde
Roman cinsellikten kaçmaz. Ama onu pornografik bir açıklığa da taşımaz. Murakami için cinsellik, bazen bir yakınlaşma; bazen bir boşluk doldurma çabasıdır. Karakterler birbirlerine dokunurlar; ama bu dokunuş her zaman bağ kurmaz.
Bu noktada roman, erotizmi romantize etmez. Cinsellik, travmanın ilacı değildir. Bazen sadece geçici bir sessizliktir.
Murakami’nin bu mesafeli anlatımı, romanı duygusal manipülasyondan korur.
1960’lar ve Kuşak Melankolisi
Romanın arka planında 1968 öğrenci hareketleri vardır. Ancak Murakami politik bir roman yazmaz. Siyasal gürültü arka planda kalır. Ön planda bireysel kırılmalar vardır.
Bu tercih eleştirilebilir; çünkü dönemin politik atmosferi daha derin işlenebilirdi. Ancak Murakami’nin amacı başka bir şeydir: O, toplumsal devrimlerin bireysel ruhsal boşluğu her zaman doldurmadığını gösterir.
Kuşak, büyük idealler taşır; ama birey yine de yalnız kalabilir.
Bellek ve Zamansızlık
Roman bir hatırlama anlatısıdır. Ancak hatırlama, geçmişi sabitlemez; onu yeniden üretir. Toru’nun anlatımı güvenilir değildir. Çünkü hafıza seçicidir.
Murakami burada ince bir teknik kurar: Anlatı sakin ilerler; dramatik patlamalar yoktur. Ama romanın sonuna gelindiğinde okur bir boşluk hisseder. Sanki bazı şeyler eksik kalmıştır.
Belki de bilinçli olarak.
Çünkü hayat da eksik kalır.
Romantize Edilmiş Melankoli mi?
Bu romanın en sık yöneltilen eleştirilerinden biri, melankoliyi estetikleştirdiği yönündedir. Özellikle genç okurlarda bir “hüzün romantizmi” yaratabileceği söylenir.
Bu eleştiri kısmen haklı olabilir. Murakami’nin dili yumuşaktır; acıyı bağırmadan anlatır. Ancak roman dikkatli okunduğunda melankolinin bir cazibe değil, bir ağırlık olduğu görülür. Karakterler bu ağırlık altında ezilirler.
Murakami’nin yaptığı şey, melankoliyi süslemek değil; onun gündelikliğini göstermektir.
Sonuç: İmkânsız Olan Ne?
Romanın başlığı önemli: İmkânsızın Şarkısı. İmkânsız olan nedir?
Belki geçmişe geri dönmek.
Belki kaybı tamamen telafi etmek.
Belki ilk gençlik masumiyetini korumak.
Murakami bu imkânsızlığı kabullenir. Roman bir çözüm sunmaz. Terapötik değildir. İyileştirici değildir. Ama dürüsttür.
İmkânsızın Şarkısı, büyümenin romantik bir hikâye olmadığını; kayıpla, eksikle ve yarım kalmışlıkla iç içe olduğunu gösterir. Bellek, insanı hem korur hem de hapseder. Yaşamak, bu iki uç arasında dengede kalma çabasıdır.
Murakami burada bağırmaz. Fısıldar. Ama o fısıltı uzun süre zihinde kalır.
– Çağrı ÖZPOLAT, Bibliyosmia, 16.02.2026