Zeka gösterisine oynayan süslü alıntılar kitabı
2026 4. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2026 17:41
Yalnız Sıkıcı İnsanlar Kahvaltıda Parıldar özel olarak Oscar Wilde’ın yazdığı bir eser değil daha çok yazarın 80’li yıllarda yazdığı oyun, roman,deneme ve mektuplardan toplanmış aforizma olarak derlenmiştir. Kitapta geçen aforizmaların %80 i için bile Dorian Gray'in Portresi kitabından bire bir alıntı diyebiliriz.Buna örnek olarak; “Kahkaha bir arkadaşlık için hiç de kötü bir başlangıç olmadığı gibi olabilecek en iyi sondur.” aforizması verilebilir. Bu açıdan bu kitabın yazılmasına gerçekten gerek var mıydı demeden edemiyorum. Buna bir diğer eleştirim, düşünce ve cümleler her iki kitapta tamamen aynı olmasına rağmen Dorian Gray'in Portresi’nde okurken ne kadar sevdiysem bu kitabı o kadar sevemedim. Belki de bazı düşünceler bir olay örgüsü ile temellendirildiğinde akla yatkın, biraz da keyifli gelse de, aforizma gibi keskin cümlelerde kulağa sığ ve saçma bir keskinlikte gelebilir. Oscar Wilde’ın düşünceleri çoğunlukla mantıksız gelse de ironi ve üstü kapalı eleştiri olarak düşünüldüğünde aslında gayet güzel. Fakat bazen yazarın gerçek düşünceleri olduğunu düşünmemek elde değil. Eleştiri bir tarafa bırakıldığında mizahi olarak okuması keyifliydi diyebilirim. Kitaptan beğendiğim bir alıntıyla bitiriyorum. “İnsanı mantıklı bir hayvan olarak tanımlayan kimdi merak ediyorum. Gelmiş geçmiş en yersiz tanım bu. İnsan pek çok şey olabilir ama mantıklı değildir.”
İnceleme
Yalnız Sıkıcı İnsanlar Kahvaltıda ParıldarOscar Wilde · Can Yayınları · 20247,1bin okunma