2026 13. kitabı
Okunma: 17 Şubat 2026 09:56
Tarih, yalnızca yaşanmış olaylar zinciri değildir; aynı zamanda bu olayları anlamak, sebeplerini doğru okumak ve gelecek nesillere dersler çıkarmak için bir rehberdir. Ancak tarih, resmi ideolojilerin kıskacında tutulduğunda, hakkaniyetle değerlendirmek büyük bir gayret gerektirir. Şeyh Said olayı da böylesi bir tarihî dönemin içinden süzülüp gelmektedir. T.B.M.M. arşivlerinde hâlâ “Tasnif Dışı” ibaresiyle kapalı olan belgeler ve Genelkurmay evraklarına erişim imkânsızlığı, araştırmacının önünde ciddi bir engel teşkil eder. Yine de mevcut belgeler, doğru bir bakış açısıyla değerlendirildiğinde olayın doğası ve niyeti hakkında çarpıcı sonuçlar ortaya koymaktadır. 1. Şeyh Said’in Savunması ve Hareketin Niyeti Şeyh Said’in İstiklal Mahkemesi önünde yaptığı savunmalar, hareketin temel motivasyonunu anlamak açısından hayati öneme sahiptir. Kendisi şöyle demektedir: “Ben bu hareketin ne önündeyim ne de arkasında; herkes gibi içindeyim.” “Benim ölümüm Allah ve Din içinse Darağacında asılmama perva etmem.” Bu ifadeler, liderin niyetinin dünyevî iktidar hırsı olmadığını, aksine dinî sorumluluk ve şeriatın uygulanması için hareket ettiğini ortaya koyar. Şeyh Said, mahkeme huzurunda, dinî hassasiyetleri topluma anlatmak için çaba sarf ettiğini vurgulamaktadır. Hareketin beyanname ve mektupları da bunu teyit eder: Hormek aşireti reislerine yazılan mektupta, “Dinimizi ve namusumuzu bu mülhitlerin elinden kurtaralım. Bunlarla cihad farzdır.” denilerek toplumsal ve dini refleksin önceliği net biçimde vurgulanmıştır. Bu belgeler, hareketin yalnızca bir etnik ayrılık veya isyan olmadığını; aksine İslamî değerleri koruma ekseninde örgütlendiğini gösterir. 2. İç Politik ve Toplumsal Zemin 1924 Türkiye’sinde, Lozan Antlaşması sonrası oluşan iç ve dış politik durum, Şeyh Said hareketini anlamak için kritik öneme sahiptir. Kitapta belirtildiği gibi: “Lozan Antlaşması'nın ardından dış politika bakımından ülke içinde geçici bir durulma yaşanıyordu. Ancak Lozan'ın çözülmeden bıraktığı yığınla problem, bu durulmanın bulanıklığa döneceği günleri beklemekteydi… Bütün bunlar yine masa başında çözümlenebilecek miydi?” Bu dönemde Milli Mücadele’nin birlik ruhu bozulmuş, eski ittifaklar ayrışmıştı. İç politika kaotik bir zemine oturmuş, halkın bazı kesimleri için yeni rejim ile dinî değerler arasında çatışma ortaya çıkmıştı. Bu bağlamda Şeyh Said’in hareketi, salt isyan değil, toplumsal ve dini tepkinin bir tezahürü olarak görülmelidir. 3. Şeyh Said’in Aşiretlerle İlişkisi Hareketin başarısı, Şeyh Said’in aşiretler arasında bir düzen ve birlik kurma çabasıyla doğrudan ilişkilidir. Ancak belgeler, aşiretlerin her zaman bu düzenlemeyi benimsemediğini ortaya koyar: Bazı aşiretler, onun talimatlarını reddetmiş veya farklı işler yapmış; bazıları ise Şeyh Said’in adı altında kendi iradeleriyle hareket etmişlerdir. Bu durum, hareketin lideri aleyhine yansıtılmış ve dışarıdan bakıldığında bir kaos görüntüsü oluşturmuştur. Bu, Şeyh Said’in niyetinin samimiyetini ve hareketin dini amaçlı karakterini değiştirmez. Onun çabası, toplumsal birliği ve dini değerleri korumayı amaçlamaktaydı; aksayan taraf, bağımsız davranan aşiretlerin kendi tercihleri olmuştur. 4. İstiklal Mahkemeleri ve Zulüm Belgeleri Şeyh Said ve hareketine karşı uygulanan Şark İstiklal Mahkemesi uygulamaları, tarihî bağlamda adaletsizliği ve acımasızlığı gözler önüne serer. Kitapta yer alan belgeler, mahkeme sürecinde uygulanan yöntemleri şöyle aktarmaktadır: “Ne kadar baba-oğul mahkumlar varsa, evvela babanın gözü önünde oğlunu astırır, sonra babayı asarlardı. Bu hususta babanın feryadı figanları zerre kadar katı kalbine tesir etmezdi.” “Şark illerimizde nakl ü te’dip işi bir facia oldu… On bini mütecaviz olan menkullerden Garp ve Trakya vilayetlerinde binlerce insan sıkıntı ve ıztırab içinde idi.” Bu ifadeler, İstiklal Mahkemesi uygulamalarının zulüm boyutunu net şekilde göstermektedir. Yalnızca hareketin liderleri değil, sıradan halk da ağır cezalarla karşı karşıya bırakılmış, aileler parçalanmış, trajik mağduriyetler yaşanmıştır. 5. “İngiliz Ajanlığı” İddiası ve Delil Yetersizliği Olayın yıllardır en çok tartışılan kısmı, Şeyh Said’in İngilizlerle işbirliği yaptığı iddiasıdır. Kitaptaki belgeler ve dönemin hatıraları bu iddianın temelsiz olduğunu ortaya koymaktadır: “Kesin delil bulunamamıştır.” (İsmet İnönü) Hareketin İngilizlerle planlandığı yönünde yalnızca raporlar ve dolaylı iddialar vardır. Şeyh Said’in savunması, beyanname ve mektupları bu iddiaları çürütür niteliktedir. Burada net olan şudur: Delil olmadan hüküm verilemez. 6. Hareketin Toplumsal ve Dinî Dayanağı Bütün belgeler ve savunmalar bir çerçevede birleştiğinde ortaya çıkan tablo şöyledir: Hareketin amacı şeriatın korunması ve dinî değerlerin savunulmasıdır. Toplumsal zemin, kaotik ve belirsiz bir iç politika ile desteklenmiştir. Mahkeme uygulamaları adaletin dışında ve zulüm doludur. Aşiretlerin bağımsız hareketi, liderin çabasını engellemiş ancak hareketin niyetini değiştirmemiştir. İngiliz ajanlığı iddiası belgelerle desteklenmemektedir. Buna dayanarak, Şeyh Said’i yalnızca “isyancı” olarak değerlendirmek eksiktir. Hareket, bir toplumsal ve dini refleks olarak anlaşılmalıdır. Sonuç olarak Şeyh Said olayı, tarihî belgeler ışığında dinî ve toplumsal refleksin patladığı bir kriz olarak görülmelidir. Hareketin lideri, niyetini savunmuş, topluma çağrı yapmış ve sadece dini değerleri gözetmiştir. Mahkeme uygulamaları ve resmi iddialar, hareketin ideolojik ve toplumsal zeminini anlamaktan ziyade haklı bir itirazı bastırmayı amaçlamıştır. Bu açıdan bakıldığında, Şeyh Said ve çevresinin hareketi, yanlış yorum ve ideolojik önyargılara kurban edilmemelidir. İnceleme yazdığım bu kitap, maalesef daha çok resmi ideolojinin etkisi altında kalmış ve Şeyh Said’i aleyhte sunmayı tercih etmiştir. Oysa olay, dinî ve toplumsal sorumluluk ekseninde değerlendirildiğinde, hakiki niyeti ve mücadele amacı çok daha net anlaşılmaktadır.
Din
Adım Şeyh Saidİlhami Aras · İlke Yayıncılık · 200977 okunma
emeğinize sağlık Allah razı olsun inşâAllah
Kasvâ♡
Âmin bilmukabele İnşâAllah Teşekkür ederim
Kasvâ♡
"..Çünkü tarih denetim altındadır. Gerçek belgelere ulaşmak her zaman mümkün değildir."