Okuyun!
2026 3. kitabı
Okunma: 19 Şubat 2026 03:36
Geçen sene bir yorumda biri bana en sevdiğim kitabı sormuştu ve o zaman cevap veremediğimi fark ettim. En sevdiğim kitap diyebileceğim bir kitap okumamıştım. Sanırım buldum! İşte bu o, Nietzsche Ağladığında. Mesleki açıdan da ne kadar faydalı olduğunu okumadan tahmin bile edemezsiniz. Yalnızca psikoloji değil felsefe ve sosyoloji alanlarında da ufkunuzu açacak cinsten. İçeriğinde bir çok filozof ve yazardan bahseden bu kitapta Dostoyevski, Freud, Stephen Zweig gibi sevdiğim yazarları Hegel ve Schopenhauer gibi filozofları görmek de çok heyecan vericiydi. Kitabın bu denli çok yönlü olması beni çok şaşırttı. Sanki kitap yıllardır rafta benim onu okumamı bekliyormuş hissine kapıldım. Şimdi ise yakın bir arkadaşımdan ayrılıyorum... Okurken her ne kadar Friedrich Nietzsche ve doktor Josef Breuer hayranı olsak da kitabın sonunda aslında tüm bu kitabın Irvin D. Yalom un kaleminden olduğunu farketmem de yazara olan hayranlığımı arttırdı. Psikanalizmin doğum sancıları çektiği o dönem Viyanası'nda aslında Nietzsche ve Breuer'in gerçekte daha önce hiç karşılaşmamış olduklarını okuduğunuzda bir şok daha yaşayacaksınız. Konuşma terapileri olarak adlandırdıkları tedaviye ve bilinçdışının keşfedilmesine şahitlik etmek de çok büyük bir doyum yaşatıyor. Kitabın negatif özellikleri bile benim açımdan pozitif olduğu için negatif yönleri yok diyebilirim. Nietzsche'nin nihilist yaklaşımına sinirlenirken aynı zamanda düşünmemi ve aslında Nietzsche'nin yaşadığı bunalımın sebebinin tam olarak kendisi olduğunu anlamamı sağladı. Nietzsche Ağladığında Irvin D. Yalom
Nietzsche AğladığındaIrvin D. Yalom · Ayrıntı Yayınları · 202470bin okunma