2026 16. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2026 22:05
2025 Booker finalistlerinden Katie Kitamura’nın kaleminden çıkan Seçmeler’e, açıkçası biraz tereddütle başladım. Hakkında o kadar çok olumsuz yorum görmüştüm ki beklentimi bilinçli olarak düşürdüm. Ama benim okuma yolculuğum bambaşka bir yere çıktı. Çünkü ben bu romanı gerçekten çok sevdim. Hikâye, 49 yaşında bir kadınla 25 yaşında yakışıklı bir adamın restorandaki buluşmasıyla açılıyor. Yazar tam burada okura göz kırpıyor; zihnimizin en klişe ihtimallerine yaslanmamızı neredeyse özellikle istiyor. Derken kurgu yön değiştiriyor ve kendimizi karakterin zihin dünyasında, yaptığı seçimlerin üzerine kurduğu hayatın içinde buluyoruz. Bölüm bitiyor. Aynı karakterler, bu kez bambaşka bir hayat. Seçimlerle dönüşen bir kurgu. Metin ilerledikçe anlıyorsunuz ki mesele tek bir tercih değil; kimliğin, anneliğin, arzunun ve kontrolün ince ayarı. Her cümle ölçülü, her boşluk bilinçli. Özellikle ilk bölümde o zihnin dehlizlerinde dolaşmak, mesafeli ama titrek iç sesi takip etmek beni büyüledi. Kitamura duyguyu yükselterek değil, geri çekerek kuruyor. Ne kadar az söylüyorsa, ben o kadar çok hissediyorum. Sessiz ama sarsıcı bir roman. Çok severek okudum.
İnceleme
SeçmelerKatie Kitamura · İthaki Yayınları · 2026483 okunma