Spoiler içerir!
Sade akıcı ve anlaşılır bir kitap, yazarın anlatım şeklini çok seviyorum. Kendi ülkesi, kültürü ve milleti hakkında detaylara sıkça yer veriyor ve bu da kitabı daha da yukarı taşıyor..
Ben sadece karakterlere çoğu yerde çok sinir oldum :) bundan dolayı da kitabı çok sevemedim. Puanımın tek sebebi bu.
Yaşamak kitabı kadar etkilenmedim Yu Hua nın bu kitabından en çok etkilendiğim kısım tüm ailenin erişte yemeye gidip Yile’nin evde tek başına bir patatesle kalması daha sonra da kendisine erişte alacak birini bulmak için çaresizce yürümesiydi… erişte alacak birini mi yoksa kendini evlat olarak isteyen birini mi arıyordu Yile… çok üzüldüm burda. Ama Sanguan’ın o kadar kan satmasına rağmen hayatta kalmasına sevindimm..
Sanguan ve Yulan’ın eş olarak birbirilerine karşı bu kadar tutarsız ve karmaşık duygular içerisinde olmaları beni sinir etti… Sanguan’ın Yulan’a pilav getirip etleri altına saklaması çok güzeldi ama o içlerinde oldukları durumdan ona bakamıyor bile insan! Peki ama Feng’e pahalı erzak alışverişi… işte bu tutarsızlıktırrr!
Yaşamak kitabını okumasaydım bazı kısımları sığ kalabilirdi bende.