2026 19. kitabı
Okunma: 22 Şubat 2026 18:18
Komedya türündeki oyun, bir Fransız burjuvasının paraya aşırı düşkünlüğünü mizahla anlatan bir Molière klasiğidir. Eserin yazılışı, Ortaçağın son dönemlerine, yani tacir kökenli burjuva sınıfının toplumsal dönüşümüne ve muteber aristokrasinin alt edilerek yükselişine denk geliyor. Molière’in, değişen toplumsal hiyerarşiden belli tipler seçip yarattığı karakterler, aslında aristokrat soylu sınıfın erdemlerine bir özlem ihtiva etmektedir. Zira, hızla yükselmiş yeni egemen sınıf burjuvazi, aristokrasi kadar iyi eğitim görmemiş, ahlaksal vasıfları ve yaşam tarzı dolayısıyla saygınlığını henüz kabul ettirememiştir. Bu yeni sınıfın, sermayeye dört kolla sarılışının nedeni, hızla ulaştığı üstün toplumsal konumunu muhafaza etmektir. İşte oyuna adını da vermiş bulunan başkarakter Harpagon, aristokrasiyle özdeşleşmiş erdemlerden biri olan cömertliğe, eli açıklığa tam zıt olarak yazılmış, aşırı cimri, huysuz bir ihtiyardır. Bütün gayesi, bir şekilde biriktirdiği parayı gülünç tasarruflarla korumak ve faizle büyütmektir. Cimriliği onu öyle bir noktaya getirmiştir ki, sermayesini biriktirmek, daha da çok biriktirmek için çocuklarının saadetini dahi umursamaz olur, kendini onların da önüne koyar. Keza, oğlu Cléante de, aristokrat varislerinde görmeye alışık olduğumuz yiğitlik ve gözü peklik erdemlerinden pek nasibini almamış bir karakterdir. Molière
CimriMolière · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202228bin okunma