Küllerin Arasında Anlam Aramak
2026 9. kitabı
Okunma: 24 Şubat 2026 00:31
İnsanın Anlam Arayışı yalnızca bir kamp hatıratı değil; insanın en dipteyken bile neden yaşadığına dair sorgulayan bir iç yolculuk metnidir. Viktor Frankl, Nazi toplama kamplarında en dipteki bir insan olarak şunu gözlemliyor: İnsan elinden her şey alınsa bile, hayata nasıl bir anlam yükleyeceğini seçme özgürlüğüne sahiptir. Kitap iki bölümden oluşuyor. İlk bölümde kampın somut gerçekliğini tüm çıplağıyla birinci ağızdan gözlemliyoruz. Açlık, aşağılanma, kayıp gibi insan zihnine, bedenine ve onuruna yapılan müdahalelere rağmen insanın neden ayakta kalabildiği ve neden yaşamak istediği asıl çarpıcı meseledir. Frankl'a göre hayatta kalmak yalnızca fiziksel güçle alakalı bir durum değildir. Bir nedene sahip olmak gereklidir. Ancak her şeyini kaybetmiş ve hatta belki de ölecek olan bir tutsağın yaşamak için nedeni ne olabilirdi? İkinci bölümde ise logoterapi kavramı üzerine bir anlatı bulunuyor. Mutluluğun ve yaşama istencinin doğrudan istenerek değil, anlamın izinden giderek ortaya çıktığı söyleniyor. Olumlu olgulara anlam yüklenerek hayata tutunmanın (ilgi bekleyen bebeğiniz, emek verdiğiniz bilimsel çalışma vs.) yanı sıra hayatın kaçınılmaz bir gerçeği olan, acının ve ıstırabın da anlamı olabileceğini savunuyor (ölüm, amansız bir hastalık vs.) Hayatta ne yaşadığımızdan daha çok yaşadığımıza nasıl anlamlar yüklediğimiz önemlidir. Hayatınızın çok zor bir zamanına şu andan dönüp baktığınızda "Ben bunların üstesinden nasıl gelmişim?" diyebiliyorsanız, başarılı bir anlamlandırma pratiği sergilemişsiniz demektir.
Psikoloji
İnsanın Anlam ArayışıViktor E. Frankl · Okuyan Us Yayın · 202651,4bin okunma
Ben de bu kitabı yakın zamanda okudum. incelemenizde kitapla ilgili söylenecekleri eksiksiz ifade etmişsiniz. Kitabın esir kampı ile ilgili anlatılan kısımlarını daha çok beğendim. Gerçek bir yaşanmışlık olmasından dolayı sanırım. Kamptan çıkan kişilerin yaşamlarına devam ederken ki psikolojileri de çok etkileyici ve üzücüydü.. Emeğinize sağlık..
Öyküm Coşkun
Güzel yorumunuz için teşekkürler. İkinci kısım biraz daha teorik olduğu ve kavramsal çerçeveye hâkimiyet gerektirdiği için ben de esir kampıyla ilgili kısmı daha çok beğendim.