Puan vermedi·128 syf.··Beğendi
···Okunma: 24 Şubat 2026 09:01 Sabahattin Ali’nin Yeni Dünya kitabını okurken, her öykünün dönemin ruhunu ne kadar güçlü yansıttığını derinden hissettim. Sayfalar arasında gezinirken yalnızca geçmişe değil, bugüne de ayna tutan bir gerçeklikle karşılaşıyorsunuz. Yoksulluk, çaresizlik, kadınların görünmeyen hikâyeleri, bürokrasinin soğuk yüzü ve insanın içini sızlatan yalnızlık… Hepsi sade ama etkisi uzun süren bir anlatımla karşınıza çıkıyor.
Bu öykülerde büyük olaylardan çok, “sıradan” insanların hayatları var. Ama tam da bu sıradanlık, kitabı unutulmaz kılıyor. Okurken zaman zaman hüzünleniyor, zaman zaman durup düşünüyorsunuz; çünkü anlatılanlar tanıdık, hatta bir yerlerden hâlâ bize ait.
Yeni Dünya, umutla başlayıp çoğu zaman hayal kırıklığıyla sonuçlanan hayatları anlatırken, insanın içindeki merhameti de hatırlatıyor. Kitapta geçen şu söz ise uzun süre aklımda kaldı:“Dünyada kendisi için hiçbir şeyi olmayan bir insanın bile başkalarına yardım edecek bir şeyi vardır… Hiç olmazsa bir tek sözü…”
Kısacası Yeni Dünya, acı ve hüzün dolu ama bir o kadar gerçek on üç hikâyeden oluşan, okuduktan sonra zihninizde ve kalbinizde iz bırakan bir kitap. Eğer siz de sade anlatımı güçlü duygularla buluşturan eserleri seviyorsanız, mutlaka okuma listenize ekleyin.