PLEVNE
ʙᴜʀᴀʏᴀ ᴋᴀᴅᴀʀ… ᴅᴀʜᴀ ɪʟᴇʀɪ ɢᴇçɪʟᴇᴍᴇᴢ!
Osman PAMUKOĞLU
Plevne Savunması’nı anlatan kitabımızı okurken, anlatılanın sadece tarihî bir olayın yeniden aktarımı olmadığını hissettim. 145 gün boyunca, sayıca ve donanım bakımından çok daha üstün kuvvetlere karşı sürdürülen bir direnişten söz ediyoruz. Bu kadar uzun süre ayakta kalabilmek; sadece askeri planlama ile değil, inançla, sabırla ve güçlü bir liderlikle mümkün olabilir. Kitabımız tam da bu noktaya odaklanıyor ve Plevne’yi bir savaş olmaktan çıkarıp bir karakter meselesi hâline getiriyor.
Gazi Osman Paşa’nın liderliği satır aralarında çok net hissediliyor. Cephede alınan kararların yalnızca stratejik değil, aynı zamanda psikolojik bir yönü olduğunu görmek etkileyici. Askerin moralini ayakta tutmak, umudu diri tutmak ve geri çekilmenin kaçınılmaz göründüğü anlarda bile direnmeye devam etmek kolay değil. Plevne’de ortaya konan irade tam olarak bu. Bu yüzden anlatılan şey bir muharebeden çok daha fazlası; bir duruş, bir sınır çizme hâli.
Kitapta dikkatimi çeken bir diğer önemli nokta ise bu direnişin tarih içindeki yankısı oldu. Mustafa Kemal Atatürk’ün genç subaylık döneminde Gazi Osman Paşa’yı kendisine rehber olarak seçmesi ve onun direniş anlayışından etkilenmesi, Plevne’nin yalnızca Osmanlı dönemine ait bir savunma olmadığını gösteriyor. Bir askeri başarının yıllar sonra bir liderin düşünce dünyasında karşılık bulması, Plevne ruhunun sürekliliğini ortaya koyuyor. Bu bağ, eseri daha da anlamlı kılıyor çünkü burada anlatılan şey sadece geçmiş değil, geleceğe uzanan bir bilinç.
Ayrıca savaşın geçtiği coğrafyanın zorlukları, alınan kritik kararlar ve uluslararası dengeler de dengeli bir şekilde ele alınmış. Böylece okur yalnızca duygusal bir destan değil, aynı zamanda tarihsel bir perspektif de kazanıyor. Bu denge kitabın en güçlü yanlarından biri.
Eserimizi bitirdiğimde aklımda kalan düşünce şu oldu; bazı direnişler sonucu ne olursa olsun bir milletin hafızasında kazanılır. Plevne, tam da böyle bir direniş. Aradan geçen onca yıla rağmen hâlâ konuşulmasının ve ilham vermesinin sebebi de burada yatıyor.
Kesinlikle TAVSİYEMdir.
Syf: 144 Osman PamukoğluPlevne