Sorgulamak
2026 8. kitabı
Richard Dawkins, bu eserinde Tanrı’yı yalnızca teolojik bir figür olarak değil, epistemolojik bir iddia olarak ele alır. Ona göre Tanrı hipotezi, metafizik bir zorunluluk değil; açıklama boşluklarını doldurmak için başvurulan bir varsayımdır. Kitap temelde şu sorunun etrafında döner: “Karmaşıklık, kendisinden daha karmaşık bir varlıkla mı açıklanır, yoksa doğal süreçlerle mi?” Dawkins’in argümanı, teizmin sunduğu açıklamanın aslında açıklama üretmediği yönündedir. Tanrı kavramı, nedensellik zincirini sonlandırmaz; sadece bilinmeyeni daha büyük bir bilinmeyene havale eder. Bu noktada yazar, evrim kuramını ontolojik bir alternatif olarak konumlandırır. Eser, inanç ile bilgi arasındaki sınırı keskinleştirir. Dawkins’e göre iman, kanıta değil otoriteye dayanır; bilim ise şüpheyi yöntem olarak benimser. Bu çatışma, kitabın ana gerilimini oluşturur. Ancak metin salt analitik değildir; yer yer polemik içerir. Bu da eseri bir felsefe metninden ziyade güçlü bir seküler savunma manifestosuna yaklaştırır. Sonuç olarak: “Tanrı Yanılgısı”, Tanrı’nın varlığını çürütmekten çok, Tanrı fikrinin epistemik meşruiyetini sorgulayan bir metindir. Okuru rahatsız eder çünkü konforlu metafizik alanı daraltır.
Din
Tanrı YanılgısıRichard Dawkins · Kuzey Yayınları · 20204,112 okunma