Akıllı Okuma Rehberi - Adler & Doren
2026 2. kitabı
Okunma: 27 Şubat 2026 04:00
Mortimer J. Adler Mortimer J. Adler ve Charles Van Doren 'in ortak çalışması olan bu kitap, kitaplarla kurduğumuz ilişkiyi yeniden tanımlayan bir manifesto gibi. Kitap okuyucudan derinlik talep ediyor ve yazarlarımız: “Okuma, zihinsel bir emek işidir” diyerek bu emek ürünü kitabın sadece bilgi almak için değil, okurun kendi düşünce sistemini kurmak için bir araç olduğunu ifade ediyor. Okura, kaliteli bir okur olmayı (neyi, nasıl okuduğunu anlayabilen okur -ki burada Alexander Pope' un sayısızca kitap okuyup lâkin okuduğunu anlamamış "cahillere" ithafen kullanmış olduğu "Kitap yüklü eşekler" alıntısı ile derin ve sert bir açıklama getirmişler- ) vâdederken aslında "Kitapları Nasıl Yaşamalı?" sorusuna da dokunuyor. Klişe bir okuma rehberinden ziyade aktif okumanın; anlamadaki rolünü, kitapların türlerine nasıl ayrılacağını ve bu her tür kitabın nasıl okunmasına, hangi tür okuma düzeyini hangi tür kitapta yapmanız gerektiğine dair geniş ve derin bilgilerin yer aldığı; sürekli göz gezdirebileceğiniz bir yardımcı (el altı) kitap özelliği taşıyor. Kitabın içeriğinde muazzam kitap önerileri ve yazarlar ve bu yazarların alıntıları fazlasıyla yer alıyor. Ben bunları okuma sürecimde uzunca bir defter tutarak not almıştım. İlerleyen zamanlarda da bunları liste halinde ilgilisi için paylaşmayı düşünüyorum. Ve anlaşıldığı üzere bu kitap "okudum, bitti" ile kenara bırakılacak değil, uzun süre elinizin altında, notlar alarak, okuduğunuz kitapları bu kitapta yer sorulara tâbi tutarak bilinçle okuma gerektiren bir rehberdir. Gelelim gülün dikenine: Kitap yoğun akademik dil içerdiğinden ve yazarların fazla buyurgan ve öğretici yaklaşımı özgünlüğe önem veren biri için sıkıcı olabilir. Bir konunun birden çok örnekle ve detayla uzatılmış olması, başlıkların karmaşık düzeni yorucu gelebilir. Minik hatalar olabilir: Kitap kapağında yazarımız Charles Van Doren (tam ismi Charles Lincoln Van Doren) ismi olarak doğru yazılırken içerikte "Von" olarak iki kere hata yapılmış. Editörün gözünden kaçmış olabilir. Erkan Koca çevirisi ile Şubat 2017, 2.Basım okumuştum. Şu an için bildiğim kadarıyla yine Atıf Yayınları tarafından düzenlenmiş 2021 basımı bulunmakta. Ve bununla ilgili minik bir bilgi daha vermek istiyorum; bu kitabın ilk basımı 1972: Bir Kitabı Nasıl Okumalı : Akıllı Okumanın Klasik Rehberi , Mortimer J. Adler ile birlikte; olarak bilinse de Adler tarafından 1940'ta yayımlanan kitabın güncellenmiş ve yeniden yazılmış versiyonudur. Yani hâlihazırda var olan Adler'in (fikir babası ) kitabı üzerine ortak çalışma ile geliştirilmiştir. Kitap üzerine uzunca bahsetmek istediğim detaylar var ama sizleri de daha başlamadan boğmamak ve kitapla birebir tanışmanız adına burada -yeterli gördüğüm bilgi aktarımı ile- noktalıyorum. Şimdiden meraklısına keyifli okumalar dilerim #k:62146C Charles Van Doren
İnceleme Makalesi
Kitapları Nasıl OkumalıCharles Van Doren · Atıf Yayınları · 2021222 okunma