2026 7. kitabı
Dişi Kurdun Rüyaları, Cengiz Aytmatov edebiyatında insanın ahlaki kırılmalarını, doğayla kurduğu eski ve unutulmuş bağı anlatan en sarsıcı metinlerden biri olduğunu düşündürtmüştü ki sonlara geldikçe bu düşüncem azalmaya hatta kaybolmaya başladı. Romanın ilk sayfalarını okurken insanın içindeki iyiliğin tamamen kaybolmadığını fark ediyoruz, bunun için çaba gösteren bir kahramanı görüyoruz daha sonra bu kahraman birden bire anlamsızca, kendi anlamını yitirmeden birden bire yok oluyor. Hayatta böyle şeyler tabii ki oluyor. Kitap gerçek hayatla öyle bir ince çizgi sunar ki o eser bittiğinde gerçekten kattığı değerler ile devam edelim. Doğa ile insan arasında kurulan o sessiz bağı bu şekilde gördükten sonra kitabın hangi anlamlarıyla devam edelim? İnsanların yozlaşması ile mi ya da gittikçe insanların bencilce davranması mı bu zaten bilinen bir durum. İnsan doğaya yaramıyor hatta onu sinsice yok ediyor, yavaş yavaş… Evet ama eser bize bir tez sunmalı ki o hikaye bittiğinde o insalık ruhunu tartışsak da içimizde yer etsin. Evet eserin başında anlatı, insan ruhunun kurtarılabileceği düşüncesini sezdiriyor. Karakterlerin yaşadığı çatışmalar yalnızca bireysel değil; sanki insanlığın ortak yarasına dokunuyor. Ancak sayfalar ilerledikçe bu umut fark edilmeden aşınıyor. Hikâye genişledikçe bireysel acılar toplumsal bir yozlaşmanın parçasına dönüşüyor ve romanın atmosferi giderek etkisizleşiyor. Romanın başlarında kurulan güçlü düşünsel zemin, doğa imgeleri ve insanın içsel iyiliğine yapılan vurgu, beni başka dönüşümlere götürdü. Ancak eserin olay örgüsünün son bölümlerinde bu düşünsel derinlik kaybolmaya sanki sığı bir kitap okuyormuş hissine kaptırdı. Bu durum eserin kötü bitmesinden değil, sunduğu felsefi soruların bir çıkış yolu üretmemesinden kaynaklandığını düşünüyorum. Tamam, kitabın hazin sonu ile yüzleşmeye hazırdım fakat anlamın tamamen geri çekilmesi eserin ilk başta kurduğu o güzel metinleri anlamsızlaştırmasına neden oldu. Eseri fazla okumak istemeyeceğim başka bir kitaba dönüştürdü.
Dişi Kurdun RüyalarıCengiz Aytmatov · Ötüken Neşriyat · 20238,9bin okunma