Özdemir Asaf ve Lavinia Üzerine...
Kreatif Kültür Sanat Topluluğu olarak bu ay, Türk şiirinin "yalnızlık paylaşılmaz" diyen en zarif kalemine, Özdemir Asaf’a konuk olduk. Üyelerimizin her bir dizeye bıraktığı izler, kitabın sadece bir şiir toplamı değil, bir ruh röntgeni olduğunu kanıtladı.
Zıtlıkların Aynasında Bir Sırdaş
MüGe , Asaf’ı bir şairden öte, "sessiz ve samimi bir sırdaş" olarak görüyor. Kelimelerin zıtlıkları arasındaki gel-gitlerin bizi giderken nasıl kalmaya zorladığını keşfediyor. Bir yağmur damlasında dünyayı temizleme umudu bulan Asaf’ın, sıradan olanı nasıl efsunlu bir hikayeye dönüştürdüğüne parmak basıyor.
MüGe 'nin İncelemesi: #298015638
"Benim Ben... Baştan Başa Sen"
Matematiksel bir aşkın formülünü çıkarıyor Züleyha G. : "2=1". Asaf’ın dizelerindeki o muazzam aynalık etkisini, sevgilinin içinde kendini bulma halini en duru haliyle selamlıyor: "İyi ki sen, iyi ki Lavinia."
Züleyha G. 'nın İncelemesi: #295369283
Kelimelerin Mühendisliği ve İroni
✿Ebru✿ ise kitabın teknik ve duygusal yapısına farklı bir yerden yaklaşıyor. Sesli harflere yapılan müdahaleleri, Asaf’ın o kendine has üslubunu sorguluyor: Bu bir samimiyet arayışı mı, yoksa acıyı hafifletmek için kullanılan bir ironi mi? Bu soru, Asaf’ın şiirinin derinliğindeki o gizli dehanın altını bir kez daha çiziyor.
Kavuşamamanın Şahitliği
。Ruby。 , Asaf’ın sevgisini dizelerin ötesine, bir "sevgi hatıratına" taşıdığını vurguluyor. O’na göre bu dizeler, kavuşamamanın kelimelerle vücut bulmuş hali... Hatta Züleyha G. ’nın yüzdüğü "Lavinia Denizi"nin güzelliğine katılarak, bu imkansız aşkın hepimizi birer "canlı şahit" kıldığını ifade ediyor. Ölüm gibi bir şey olan ama kimsenin ölmediği o boşlukta, Ruby bizi Asaf’ın son sözüyle baş başa bırakıyor.
。Ruby。 'nin İncelemesi: #298165515
Bir Gidişi Durduramamanın Hikayesi
KRM, bu eseri sadece bir kitap değil, "dünyayı hayran bırakan kelimelerle, dünyasını karartan bir gidişi durduramamanın hikayesi" olarak tanımlıyor. Hepimizin hayatında uğurlayamadığı bir "Lavinia" ya da beklediği bir "Ruhu Revan" olduğu gerçeğiyle bizleri yüzleştiriyor. Asaf, bu noktada hepimize bir "en samimi dost" olarak omuz veriyor.
KRM'nin İncelemesi: #296220192
Kreatif Notu:
Lavinia, bir vazgeçişten ziyade, vazgeçilemeyenin kağıda dökülmüş sızısıdır. Özdemir Asaf, bizlere "gitme" diyememenin asaletini ve "beklemedim" demenin buruk gururunu öğretir. Kelimeleriyle dünyayı temizleyemese de, ruhumuzdaki tozları aldığı muhakkak...
Bu derinlikli yolculuğa notlarıyla hayat veren değerli dostlarımız; MüGe, Züleyha G., ✿Ebru✿, 。Ruby。 ve KRM'ye, meclisimize kattıkları bu duygu yükü için teşekkür ederiz.
Emeğinize yüreğinize sağlık çok güzel derleyip toparlamış ve güzel ifade etmişsiniz 👌🏻Nice kitaplarda buluşmak ümidiyle ben de vesile olduğunuz için teşekkür ederim 🙏🌹
Kreatif ile birlikte
Başka dizelerle
Başka yaşanmışlıkla
Başka bir şairle
Başka bir gün buluşmak üzere...
Hem merhaba dedik
Hemde şimdilik hoşçakalın. 🤗