Atatürk’ün,Kıbrıs’ın önemini vurguladığı “Bu ada bizim için çok çok önemlidir.” sözü üzerine yazarımız Sema Soykan bu kitabı yazmaktaki en büyük etken olduğunu söyler.
Bir Kıbrıs Romanı Belki ,benim de yazarımızdan okuduğum dördüncü kitabı.Kitapların hemen hepsinde tarihi anlatan bir alt yapı mevcuttur.Yazarımız kitaplarında anlattıklarını bir sorumluluk olarak görür ve tarihi romanları okumanın geçmişten bugüne ve geleceğe iz taşıdığını ,geçmişi bilirsek sonrasını da rahatlıkla sorgulayabileceğimizi ifade eder.
Belki,objektif bakış açısıyla yazılmış bir eser olup fazla karaktere sahip,okurken her birinin hikayelere şahit oluruz.Kıbrıs’ta yaşanan savaş,katliam tarihi ve siyasi olayların içinde farklı ülkelerden insanlar olduğundan,Türk,Yunan,Rum,İngiliz gibi,yazarımız hepsini harmanlamış ve gerçekle kurguyu birleştirip bizlere sunmuş.
Kıbrıs’a dair bildiklerimin yanında bilmediğim ne çok ayrıntı varmış meğer.Tarihini bilmeyen bir gencin milliyetçilik ruhunun gelişmeyeceği(sayfa 37) cümlesi bana fazlasıyla tesir etti. Ne çok eksiğim olduğunu bu tür kitapları okudukça daha iyi kavrıyorum.Mesela yıllardır Cengiz Topel ismini duyarım caddelerde sokaklarda ama onun Kıbrıs’ta işkence ile şehit edildiğini bu kitapla öğrendim.Kanlı Noel duymuştum ama ayrıntılar satır aralarında insanı derinden sarsan Belki adlı bu güzel kitapta.Sevgili Sema Soykan’ ın yazdığı her cümle bu kadar mı anlamlı olur.Kitapta alıntı yaptığım o kadar çok yer oldu ki hepsi de gerçeklerin cümleleşmiş hali.Sizde yazarın kalemiyle mutlaka tanışmalısınız,okumalı okutturmalısınız. Kitapla ve sevgiyle kalınız.