Sırça Köşk
2026 1. kitabı
Okunma: 03 Mart 2026 18:30
Sırça Köşk, Sabahattin Ali’nin 1947 tarihli öykü kitabı. Kitapta yazarın 1944 ile 1947 yılları arasında basılmış hikâyeleri toplanmıştır. 13 hikâye klasik şekilde yazılırken dördü masal biçimindedir. 13 hikâyeden bazı ön plana çıkanlardan bahsetmek gerekirse ilk olarak Katil Osman günümüzde de suça sürüklenenler adı altında suçlu olandan korkulması ve adam yerine konulmasını baz almış çünkü korkutmak için gittiği adamı gerçekten bıçaklıyor Osman ve günlerce adamın ölmemesi için dua ediyor ama sonunda adam kan kaybına dayanamayıp ölür ve üstüne atılan bu lakap gerçeğe dönüşüyor. Bu hikâye dün Çekmeköy Taşdelen Borsa İstanbul Meslek Lisesi’nde öğrencisi tarafından katledilen Fatmanur Çelik öğretmeni anımsattı ama öğrenci biyoloji öğretmenini öldürmeyi önceden planlamış çünkü hangi derste olduğunu bile araştırmış ve sinsice yaklaşmış bir diğer engel olmaya çalışan öğretmeni ve 15 yaşında başka bir öğrenciyi daha bıçaklamış. Toplumda bu çürüme devam ettikçe Katil Osman’lar farklı kimliklerde ortaya çıkıp aleni insanları katletmeye devam edeceklerdir. Böbrek isimli hikayesinde ise Kayseri’den gelip üç böbrek taşını aldırmak için gelen adamın hikayesinden bahseder. Sirkeci’deki mekanları o kadar iyi tasvir eder ki sanki yaşlı adamın eşyalarını taşıyan hammalın sırtındaki yükün içindeki kameradan dış çekim olarak izlemiş gibi hissettik. Ameliyat çok para tutar ve adam memlekete haber salar ve bağı bahçeyi satar ama ameliyat sonrası içeride bir taş daha kaldığını ve doktorun bunu almayı unuttuğunu fark eder ve sürünmeler başlar yeniden ameliyat olunca yaralar iyileşmez adam da hastanelerde çekilen derdi, yoksulluğu ve derman ararken çekilen işkenceyi gözler önüne serer. Yine buna benzer bir şekilde hanımı doğum yapmak üzere olan bir adamın doktorla pazarlığına şahit oluruz. Doktor ödeyemezsin der ve senet imzalatır ve karısının kaldığı her gün için de para ister. Adam öküzlerini de satar ama parası yetişmez bunun üzerine doktor adamın karısını rehin alır. Bir kaç defa kaçırma girişiminde bulunurlar ama başarısız olurlar. Adam da kadından vazgeçer. Sırça Köşk’te ise politik durum vardır. Halkın başına bela olan yönetime üç beş kuru kafa atarak yok edileceği fikri verir. Sırça Köşk Serkan ALAN Sabahattin Ali
Sırça KöşkSabahattin Ali · Olimpos Yayınları · 201969,7bin okunma