Puan vermedi·303 syf.····Okunma: 04 Mart 2026 11:44 Kitabın adı Yellowface, yani “sarı yüz”. Bu kavram, Asyalı olmayan kişilerin Asyalı kimliğini taklit ederek temsil etmesini ifade eder. Bu başlık kitap için oldukça uygun çünkü kitapta da buna benzer bir durum yaşanıyor. Asyalı, başarılı, oldukça sevilen ve popüler bir yazar olan Athena’nın yazmış olduğu el yazmasını, beyaz ve başarılı olmayan; yazdıkları pek okunmayan bir yazar olan June, kendisininkiymiş gibi yayımlıyor. Yani bir nevi Athena’nın yerine geçiyor, hatta onun yerine geçmek istiyor.
Aslında ikisi arkadaş; fakat June, Athena’nın sahip olduğu başarıya içten içe bir kıskançlık besliyor. Kitap boyunca da vicdanını rahatlatmak için yaptığı şeyleri sürekli doğrulamaya, kendini haklı çıkarmaya ve bir anlamda kendini kandırmaya çalışıyor. Ama içten içe o da yaptığının yanlış olduğunu biliyor. Zaten bilmeseydi kendini sürekli haklı çıkarmaya çalışmazdı.
Burada sadece June’u suçlu bulamayız. Onu bu noktaya getiren sistem, aile hayatı ve çevresel faktörlerin de etkisi var. Kitap aynı zamanda bize yayıncılık sektörünün arka yüzünü de gösteriyor. Sürekli bir rekabetin olduğu, dışarıdan bakıldığında içinde olmayı hayal ettiğiniz ama içine girince de bu rekabetin içinde insanın kendini yiyip bitirdiği bir sistemden bahsediyor. Yani tam anlamıyla “içi seni, dışı beni yakar” misali bir durum. Öyle bir sistem ki bir gün göklerde olabilirken, ertesi gün kendinizi yerin dibinde bulabilirsiniz.