2026 7. kitabı
Okunma: 06 Mart 2026 11:51
UĞULTULU TEPELER - EMILY BRONTE Uğultulu Tepeler, uzun zamandır “gelmiş geçmiş en toksik ilişkili aşk romanı” başlığı ile bende okuma isteği uyandıran bir klasikti. Halihazırda beyaz perdenin kitap uyarlaması filmleri peş peşe vizyona almasıyla bende bir an önce kitabı edinip okudum. Ve kesinlikle tanımın hakkını verdiğine karar verdim. Oldukça beğensem de zaman zaman çok sıkıldığımı da söylemeden geçemeyeceğim. Kitap Mr. Earnshow’ nın Heathcliff’i eve getirmesi ile başlayan kuşaklar arası ilişki silsilesini anlatıyor diyebiliriz kısaca. Evin biricik kızı Catherine ile arasındaki ilişki öylesine toksik ve yıpratıcı ki çevrelerindeki herkes bu ilişkinin toksikliğinden nasibini alıyor. Kitapta iki anlatıcı var Mr. Lockwood ve Mrs. Dean. Mrs. Dean kuşaklardır o evde çalışan bir hizmetçi ve olayların birinci gözden şahidi yani olayları onun ağzından dinliyoruz. Ayrıca kısa bir süre Hareton’u ve uzun yıllar da Cathy’i büyütüyor. Bu sebepledir ki her şeye şahit. Kitap; aşk, delilik, hor görme, cehalet gibi pek çok konuya değiniyor. Örneğin Heathcliff ile sınıf kini, Catherine ile aşk ve tutkunun deliliğe varan boyutu, Joseph ile dini kullanarak yozlaşma apaçık okura sunuluyor. Ve insanı gerçek aşk bu değil ki diye düşünmeye zorluyor bence. Çünkü Heathcliff ve Catherine arasındaki ilişki ikisinin de sonunu getiriyor. Yalnızca ikisinin değil zavallı Linton ailesi de bu aşk uğruna hiç oluyor. Heathcliff aşık ancak öfkeli bu da onu son derece yıkıcı yapıyor. Çünkü Mr. Earnshow ve Catherine dışında kimse ona ne sevgi ne de şefkat göstermiş. Aksine onu o kadar ezip aşağılamışlar ki Heathcliff bu boşluğu herkese eziyet ederek kapatabileceğini zanneden, bu şekilde intikam alabileceğini düşünen biri olmuş. Zavallı Catherine ise onu en iyi halindeyken tanımış, saf ve çocuk halinden beri onu içten duygularla ruhuna ortak etmiş. Hep içindeki iyiyi görmüş. Bu sebeple onun Heathcliff’e duyduğu aşkı bitirmesi neredeyse olanaksız. Ki daha sonraları İsabella ile konuşurken o iyi yanı yalnızca kendisine gösterdiğini bildiğini de görüyoruz. Ben başta da belirttiğim gibi ana hatlarıyla kitabı beğenmiş olsam da Catherine’in ölümü ile olayların son bulmasını beklemiştim. O yüzden kitabın bir kısmını sıkılarak okudum. Sonra Hareton ve küçük Cathy arasındaki dinamik yeniden kitaptan zevk almamı sağladı. Yazarın dili, üslubu bence o döneme göre oldukça akıcı ve etkileyiciydi. Benim için okumayı zorlaştırmadı. Beklediğim kadar mükemmel olmasa da çok iyi bir eserdi. Romantik-toksik ilişkileri okumayı seven herkes için tam bir başucu kitabı diyebilirim. Ben Uğultulu Tepeler’i romantik bir aşk hikayesi yerine tutkunun yok ediciliğini anlatan bir roman olarak değerlendirmeyi tercih ederim. Uğultulu Tepeler Emily Brontë
İnceleme
Uğultulu TepelerEmily Brontë · Can Yayınları · 202557,9bin okunma