Mevlana Celaleddin Rumî (1207-1273) ömrünü Allah'ın yoluna adamış, zahid bir mütefekkir. Onun İslam ilmî disiplinler arasındaki yeri "Kalp İlimleri" veya "Tasavvuf" olarak adlandırılabilir. İnsan psikolojisi, davranışları ve toplumsal hayat üzerine sayısız hikmetli tespiti ve derin okuması mevcut. Genç ve yaşlı, erkek ve kadın, her sınıf insana dokunur yazılarında... Nihayetinde, Fî Mâ Fih (içinde her ne varsa) isimli eserinde onun bu özelliğini net olarak görmek mümkün.
Özet olarak; insan kendini bilmeli, nefisini iyi tanımalı, kendisini esir eden her türlü şehvet ve gafletten sıyrılmalı, Rabbine varan bir yol tutmalı, bilmekle uğraşmamalı - bizzat yaşamalı, "hâl ehli" sayılmalı... kalbini cehenneme de açmalı, cennete de... her anını O'na adamalı, hep O'nunla olmalı, insanlara takılmamalı, herkesi affedebilmeli... muhabbetullahın sevdası yüreğini yakmalı...
Kitap vaazlardan oluşuyor, birkaç sayfalık toplam 70 bölüm, Mevlana'nın konuşmalarından bir derleme... son derece canlı ve okuyucuya kendini iyi hissettiren eserlerden.
Tasavvuf ilmi, hikmeti ve nasihat dinlemeyi seven her yaş grubuna tavsiye edilebilir.