2017 5. kitabı
Okunma: 12 Ekim 2017 00:00
Xavier de Maistre’in Odamda Yolculuk'u, alışılmadık bir fikir üzerine kurulu: Yazar, ev hapsi sırasında odasından çıkmadan bir “yolculuk” yapmaya karar verir. Bu yolculukta odasındaki eşyaları, hatıraları ve düşüncelerini keşfeder; böylece sıradan bir mekan, hayal gücü sayesinde küçük bir dünyaya dönüşür. Kitabın en ilgi çekici tarafı bu ironik ve yaratıcı çıkış noktası. De Maistre, klasik seyahat anlatılarını tersine çevirerek, uzak diyarlara gitmeden de keşif yapılabileceğini gösteriyor. Masayı, koltuğu ya da yatağı bile birer durak gibi ele alması metne yer yer eğlenceli bir ton katıyor. Ancak bu fikir her bölümde aynı etkiyi sürdüremiyor. Metin ilerledikçe anlatı daha çok düşünceler ve küçük gözlemler etrafında dolaşmaya başlıyor. Bu da bazı yerlerde temponun düşmesine ve kitabın sunduğu fikrin yeterince derinleşmemesine neden olabiliyor. Odamda Yolculuk, özgün fikriyle dikkat çeken kısa bir eser. Hayal gücünün gündelik hayatı nasıl dönüştürebileceğini gösteren ilginç bir deneme gibi okunabilir. Büyük bir anlatı sunmasa da edebiyat tarihinde farklı bir deneme olarak merak uyandıran bir eser.
Odamda YolculukXavier de Maistre · Kırmızı Kedi Yayınevi · 2016675 okunma