···Okunma: 28 Şubat 2026 00:00 "Bir gecenin ne kadar uzun olduğu, o gecenin karanlıkta geçen saatlerinin niteliğiyle değil, o gecede yaşanılan dakikaların niceliğiyle ilgilidir."
Kalemini çok sevdiğim İskender Pala’nın 2002 yılında yayımlanan geçmişten bu yana sıkça kullandığımız deyimlerimizin ortaya çıkış hikâyelerini kısa kısa anlattığı eseridir İki Dirhem Bir Çekirdek.
Esere başlamadan önce az az okurum, böylece hemen bitirmemiş olurum eseri diye düşünüyordum. Ancak kitaba başladığım anda içerisindeki birçok hikâye öyle hoşuma gitti ki bitirene kadar elimden bırakamadım.
Deyimler sözlüğü olarak da niteleyebileceğimiz bu eseri yazar, derlemiş ve bize kitap halinde sunmuş. Bazı deyimlerin hikâyesini okuyunca çok şaşırdım. Bazılarını ise yanlış bildiğimi fark ettim.
Çok keyif alarak, yanlış bildiğim deyimlerin doğru hallerini öğrendiğim yer yer tebessüm ederek okuduğum yer yer ise şaşkınlığımı gizleyemediğim bir eser oldu. Yazar son derece açık ve akıcı bir dille kaleme almış. Bu yüzden de okurken sıkmıyor. E bize de alıp okumak düşüyor cânım kitap dostlarım. Keyifli okumalar diliyorum. Kitapla kalın, esen kalın…