Harabelerin Çiçeği | Kitap Yorumu
2026 40. kitabı
“Korkacak neyim var mösyö, dedim. Zaten ben öyle bir harabeyim... – Korkacak bir şeyin yok mu? Ya harabelerin çiçekleri?.. Harabelerin çiçekleri dediği, yüzümün çirkinlikleri içinde yegâne güzel kalan gözlerimdi.” Küçükken çok güzel bir çocuk olan Süleyman, köşkte çıkan bir yangın sonucunda yüzünde yanık izleri oluşmasıyla eski güzelliğini kaybeder. Yangından evvel süs eşyası gibi muamele gören, özenle giydirilip misafirlere gösterilen Süleyman'a; yangından sonra kimse eskisi gibi sevgi göstermez. Hatta yangından sonra özbeöz babası, Süleyman'ın uyuduğunu düşünerek; "Ölse daha iyi olurdu." der. Süleyman; sevgi arayışı, varoluşsal bunalım, ötekileşme, akran zorbalığı, aşk acısı ve yalnızlık gibi pek çok ruhsal zorlukla baş başa kalır. Beni etkileyen epey çarpıcı kısımlar oldu. Bunların içinden Süleyman'ın okul balosundaki etkinlikte maske taktığı sahne, hastaya fotoğrafını verdiği sahne benim aklımda kaldı. Onun dışında Fransızların ve Türklerin karşılaştırılması bana göre objektifliğe yakındı. Örneğin Fransızlar Süleyman yolda giderken onun yüzüne bakmadı çünkü orada kimse kimsenin umrunda değildi, Türkler ise daha ilgiliydiler. Harabelerin Çiçeği, Reşat Nuri Güntekin'in kıyıda kalmış, dokunaklı, güzel bir eseri. Çalıkuşu’ndan, Yaprak Dökümü’nden daha çok değer görmeyi hak ediyor diye düşünüyorum. Reşat Nuri Güntekin’in insanları ve mekânları iyi gözlemlemiş olmasından dolayı kitabın anlatımı epey gerçekçi. Duyguyu geçirmek için boşuna çabalamamış, sadece anlatmış ama böylesi daha etkili bence. Betimlemeler, diyaloglar da başarılı. Kitapta beni rahatsız eden tek şey, yabancı kelimelerin sıklığı oldu. Yine de kitabı anladım. Kitapta birbirinden bağımsız iki hikâye daha bulunmakta. Onlar hakkında olan düşüncelerimi de yorumlara koyacağım. Kısacası, okumanızı öneririm. "Harabelerin rutubetli yerlerinde, renkli su damlalarından terekküb etmiş gibi görünen bir nevi yeşil çiçekler açar. Onlar, şafakla doğarlar, biraz sonra, bir damla su gibi akarlar, kaybolurlar. Bu harabe çiçeklerinin talihleri, insanların talihine benzer: Doğarlar, ağlarlar, ölürler.” Harabelerin Çiçeği Reşat Nuri Güntekin
Roman
Harabelerin ÇiçeğiReşat Nuri Güntekin · İnkilâp Kitabevi · 20171,134 okunma