Eşekli Kütüphaneci
2026 4. kitabı
Gerçek bir kahramanı, yazdığı kitabın kurgusunun ana kahramanı yapmak kesinlikle Fakir Baykurt 'luk bir ustalık gerektiriyor. Yazar sanki kitabı okumaya başlamadan 'kalk kahveni, çayını al sana anlatacaklarım var.' diyor. O kadar içimi ısıtan bir kitaptı ki bitince ilk işim Mustafa Güzelgöz'ü araştırmak oldu. Gerçekleri anlatım biçimi, dili, üslubu her şeyi gerçekten 10/10'luk bir kitaptı. Kitabın konusuna gelecek olursak bir nevi Mustafa Güzelgöz'un biyografisi. Namı diğer Eşekli Kütüphanecimiz Ürgüp'te iki oğlu ve eşiyle yaşayan, vizyonu yüksek bir adam. Kendisi kitaplara aşık, insanın okumasını, araştırmasını sonuna kadar destekleyen birisi. Bu yüzden sadece kendisi değil kitaba ulaşan, ulaşamayan, yaşlı, çocuk, kadın, erkek herkese kitap dağıtıyor. Ürgüp'ün köylerine kitap dağıtmaya giderken eşekle gidiyor. Sonra Eşekli Kütüphaneci oluyor herkesin dilinde. Böyle böyle 36 köye kitap taşıdığı tahmin ediliyor. O zamanlar hayali bile mümkün olmayan bir köy kütüphanesi açıyor. Kadın okumalı, çalışmalı, eli ekmek tutmalı diyor; kadınlara özel çalışabilecekleri işlere katkı sağlıyor, üretimde kadın iş gücünü destekliyor. Bütün bunlar Ürgüp'ü ziyaret eden Yunan genci Dimitros tarafından biz okuyuculara aktarılıyor. Mustafa Güzelgöz'ün fotoğraflarını internette aratıp onu ve eşeğini görebilir, hayatını daha detaylı bir şekilde okuyabilirsiniz. Okuduğum kitabın kurgusunun böyle gerçek bir insana ithaf edilmesi çok hoşuma gitti, okuduklarım bir genel kültür gibi zihnime işlendi. Mutlaka bunu ve diğer Fakir Baykurt kitaplarını okumanızı tavsiye ederim Eşekli Kütüphaneci Fakir Baykurt
Eşekli KütüphaneciFakir Baykurt · Literatür Yayınları · 201018,2bin okunma