#kitabiistan_
Çukur (Jama) / Ivan Goran Kovačić
Ivan Goran Kovačić 1913 yılında Hırvatistan’ın doğayla iç içe bir köyünde dünyaya gelmiş doğaya duyduğu derin bağlılığı, “dağlı” anlamına gelen Goran adını alarak adeta kimliğinin bir parçası hâline getirmiş şair ve yazardır. Daha genç yaşlardan itibaren eserlerinde toplumsal adaletsizliği,yoksulluğu ve baskıyı cesurca dile getirip yalnızca kalemiyle değil,duruşuyla da çağının vicdanı olmuştur. Nazilerin karanlık günlerinde,soğuk savaşın gölgesinde “ustaşa” (Hırvat faşistleri),anti-faşist direnişe katılan Kovačić,dehşetin,işkencelerin,öldürülen insanların toplu çukurlara gömülmesi, insan ruhunda açtığı yaraları ölümsüz kabul edilen şiiri ile dile getirir. Henüz otuz yaşındayken hayatını kaybetmiş ama kısa ömrüne rağmen ardında Hırvat edebiyatının en sarsıcı eserlerinden bazılarını bırakmış entelektüel biri olarak hatırlanmaya hala devam ediyor.
“Çukur” şiirini okurken,savaşın soğuk yüzünü,insan ruhunda açılan derin ve karanlık korkuyu bütün ağırlığıyla hissediyor. Kovacicin’in bizzat tanıklık ettiği vahşeti bu kadar yalın ama aynı zamanda yüksek bir estetikle anlatabilmesi gerçekten etkileyiciydi. Şiir ilerledikçe boğaz düğümleniyor,anlatılan sadece ölüm olmaktan çıkıp,karanlığın içinden yükselen bir insanlık onuruna ve direnişin sesine dönüşüyor adeta. Yazıldığı dönemi aşarak bugün bile biz okurların vicdanına dokunuyorsa, adaletsizliğe karşı unutulmaması gereken bir hatırlatma şiiri olmayı hak ediyor kesinlikle.
Fihrist Kitap
#ivangorankovačić