Küçük yaşta köylerini basan haramiler yüzünden kimsesiz kalan Yusuf'a köyün kaymakamı sahip çıkar.
Kaymakamın Yusuf'tan az küçük yaşta Muazzez diye kızı vardır.Yusuf ile kardeş gibi büyümeye başlarlar. Kaymakam'ın eşi ise Yusuf'u sevmez.Küçükken yaşadığı şeyler ve evin hanımı yüzünden ruh hali bozulan Yusuf okuyamaz.
Yusuf büyür ve büyüdükçe Muazzez'e karşı duygular beslemeye başlar. Onu tüm kötülüklerden korumak ister, kızın annesinden bile korumak ister. Hatta bir gün bayram yerine giderler. Oralardan bir külhanbeyi Şakir, Muazzez'e laf atar, sarkar. Yusuf onu bir güzel döver.
Şakir hırslanmıştır. Bugüne kadar isteyip de alamadığı hiçbir şey olmadığı için babasından yardım alır. Babası kaymakamı borca sokar ve karşılığında kızı ister. Kızı vermek zorunda kalırlar.
Yusuf borcu ödemek için bakkaldan parayı alır. Muazzez artık bakkalla evlenmek zorundadır. Şakir yine hırslanır ve düğün günü bakkalı öldürür. Güçlü bir aileye mensup olduğundan ceza almaz.Yusuf aşkını içinde yaşamaya devam ederken günün birinde Muazzez Yusuf'a ilan-ı aşk eder.Yusuf çok mutludur çünkü hayaline bile getirmediği güzellikteki olayla karşı karşıyadır.Ancak kızın annesi durumu öğrenir ve Şakirle evlenmesinin daha uygun olduğunu düşünür. Yusuf fakirdir ve ona kız vermek istemez. Kızını Şakirle buluşmaya zorlar. Bunu öğrenen aşıklar kaçarlar. Kaçtıkları yerde nikahlanırlar.Şahende Hanım bunu asla affedemez.Buna karşın kaymakam çok mutludur.Onlara yardım eder, hem maddi hem de manevi olarak.Kaymakam kalp krizi geçirip ölünce Şahende ve Şakir kinlerini intikam arzularıyla perçinlemek isterler. Yusuf'u gezici köy tahsildarlığına verirler.Yeni gelen kaymakam Şahende ve Şakir'in adamıdır.Yusuf gittiğine göre intikamını daha kolay alacak olan Şahende kızını fuhuşa zorlar. Olay bütün köyde duyulunca Yusuf köye dönmek zorunda kalır.Köye gelince rezaleti kendi gözleriyle gören Yusuf; Şakir'i, Şahende'yi ve kaymakamı öldürür.Karısını alıp uzaklara gitmek ister ancak karısıdq ağır yaralıdır ve daha fazla dayanamış ölmüştür.Yusuf karısını gömer ve ortadan kaybolur.
#kuyucaklıyusuf#sabahattinalikitapları