Seni çıldırasıya seviyorum.
- Sana söyleyecek son bir sözüm var. Bunu gönlümden kopan bir gerçek olarak kabul et. . . Yüreğimi bir gümbürtü aldı. Kıpkırmızı kesildim. Dinliyordum. Hasan devam etti: - Senin perinin bana karşı gösterdiği hoppalığa ben fena halde kapıldım. Gönlümde sönmez bir ateş alevlendi. O hayalet gözümün önünden gitti ama bu yanma duruyor. Seni çıldırasıya seviyorum. Hasan'ın bu açıklamasından öylesine sevindim ki, sanki o anda göğsümün bütün uzuvları bu büyük sadetin verdiği genişlikle şişti. Sevincimden nefes alamaz bir hale geldim. Lakin kadın olduğum için bu açıklamaya karşı hemen sırıtıvermeyerek ciddi bir vaziyetle nazlanır gibi görünmek gereğini duydum. Utangaç ve namuslu bir ağırbaşlılıkla dedim ki: - Hasan, ağzından çıkanı kulağın işitsin. Namusundan şüphe edilir bir kadın olmadığımı sana kaç defa söyledim. Perimin utanmazlığından cesaret alarak bana karşı bu ağızlara kalkışma, rica ederim. - Affedersin, sana fena bir ağız kullanmadım. Namusunu ben senden ziyade beğendiğim için sana karşı sevgim daha ziyade büyüdü. Allah'ın emri, Peygamber'in kavliyle seninle evlenmek istiyorum. Geri çevirme, beni öldürürsün. Köy delikanlıları mert oğlu mert ve sözlerinin eri olurlar. Bu cümleleri o kadar temizlikle söyledi ki, duyduğum saadet duygusundan ağlamaklı oldum. Ama sözü gene şakaya boğarak: - Aman Yarabbi . . . Sen de tıpkı perine benziyorsun. O da akşam bana işte böyle yeminle evlenme teklifinde bulundu. Hasan birden parlayarak : - Sakın benden başkasına evlenme vaat etme. Peri olsun, her kim olursa olsun, yalnız onu değil, bütün dünyayı yakarım. Artık dayanamadım: - Mert çocuk . . . Bir kadın için açıklanması güç olmakla beraber söyleyeyim ki akşam senin perine karşı şiddetli bir eğilim de bende uyandı. Aynı macera, kaderin aynı görünüşü, aynı garip hal ikimizde birden olmuş. O, hemen ağzını tutmak için elini uzatarak: - Söyleme, söyleme . . . Perim değil ya, kim olursa olsun, bir başkası hakkında gönlünün ona aktığı sözünü işitmek istemem. Gulyabani Hüseyin Rahmi Gürpınar