2026 29. kitabı
Okunma: 23 Mart 2026 19:27
Merhaba arkadaşlar. Herkese iyi akşamlar ve güzel bir hafta diliyorum. Bilimsel kitaplara –bu defa bilim yönü ağır şekilde- devam ediyoruz. Öncelikle şu soruyu sormak istiyorum: Evrim’e inanıyor musunuz? Çünkü bu soruya olan cevabınız kitabın da sizde nasıl şekilleneceğine cevap veriyor. Ben aslında ‘Evrim Teorisine’ pek sıcak bakmıyorum. Çünkü onun da bir teori olması yetersiz hissettiriyor. Ancak bilim adamlarının bu teori etkisinde insanlığa hizmet etmeleri beni mutlu ve memnun ettiği için buna yönelik tüm araştırmaları ve bulguları da keyifle okuyorum. Bizler bu noktada yüzyılın başında ‘Evrim’ çalışmalarında ne kadar mesafe kat edildiğini, evrim teorisi ve onun gelişimini, bu teori konuşulunca akla gelen Darwin dışında onun öncesi ve sonrasında bu alanda çalışanları ve yaptıklarını da okuyoruz. Sonuç olarak Darwin’e de ilham veren fikirler ve çalışmalar kendi devrinde mevcuttu. Bu çalışmaların çok fazla resimle desteklenmesi de önemliydi. Yoksa lise ders kitaplarından farkı kalmayacaktı. Lise ders kitapları demişken, lütfen kıymetli çocuklarımız için şu lise okul kitaplarını biraz daha ilgi çekici, matematik ve fizik alanına ilgi uyandıracak, çocukları geliştirecek ve biraz da eğlenceli gelebilecek eserler hazırlayalım lütfen. Kitap için şunları söylemek doğru olacaktır: Araştırma yapmak istersek ilginç kaynaklar bulabiliriz, evrim teorisi için bizlere çok fazla araştırma sunulduğunu söyleyebiliriz, diğer yaşamların dünyadaki varlıkları hakkında bilgiler bulabiliriz, baş belası dediğimiz mikroplar ve onların evrimlerine yönelik bilgiler bulabiliriz sonuçta koca evren küçücük bir maddeden meydana gelmedi mi, nesli tükenen canlılar hakkında epey bilgi buluyoruz ve tabii ki insanlığın evrimi hakkında fikir ve bilgiye sahip oluyoruz. Kötü diyebileceğimiz tanım olaraksa gelişen teknoloji ve bilimin insanlığa katkısı sonrası artık eskiyen, hükmü geçen veya yanlış çıkan bilgiler bulabiliriz. Ancak bunun için yerden yere vurmaya gerek yok. O zaman hiçbir bilim eserini okuyamazdık zaten. Çok fazla ayrıntı olması iyi olduğu kadar okuyucuyu bunaltabilecek durumda. Bunun da bilgisini verelim hemen. Bu biraz kafa karışıklığına sebep olabilir. Son olarak şunu söyleyebilirim. İnsanlığı bilmem ama gezegenimizin evrimi her geçen gün hızlanıyor. Büyük bir evrim süreci olduğu açık. İnsanlar içinse fiziksel değil de zihinsel ve oldukça kötü biçimde ilerleyen bir evrimin varlığını günümüzde kabul ederim. Bundan sonra ne olacağı ise tabii ki muamma. Seneler geçtikçe göreceğiz veya küçüklerimiz görecek biz o günleri zor görürüz diyebiliriz. İncelemeler: #39050149 Okumalar: Evrim (Bir Fikrin Zaferi) Virüs Gezegeni (Yaşam ve Ölüm Veren Ezeli Yoldaşlar) Hepimize iyi okumalar dilerim..
EvrimCarl Zimmer · Alfa Yayıncılık · 201446 okunma