Bir Fikrin Zaferi

Alfa Yayıncılık
Orijinal Adı:
Evolution: The Triumph of an Idea, 2001

2023 20. kitabı
Carl Zimmer'in Evrim'i maalesef artık baskısı kalmayan pahalı sahaflıklardan. Üstelik sahaflık hali bile nadir ve pahalı. Ben bir şans eseri Amazon'da 300 liraya bulduğumda kitabın bu paranın her bir kuruşuna değeceğine de emindim. Dört bölümden oluşan ve Darwin'le başlayıp onun cenazesiyle sona eren kitap iki asırlık tartışmanın, evrimin her bir alt tartışma alanını bir dedektif romanı tarzı sorgulamalarla ve bilgi bombardımanıyla ele alıyor. İlk bölüm olan Darwin ve Beagle yolculuğu ile akabindeki bilim camiası tartışmaları kitabın çok düşük vitesle çalışmaya başlamasına neden olsa da yaşamın kökenini, evrimin etki alanlarını ve insanın evrim içindeki yerini inceleyen diğer üç bölümde art arda vites yükseliyor. Bol ve renkli görsellerle desteklenen kitap, temel evrim başlangıcı eseri olma vazifesi için de çok uygun. Bilgisel anlamda bana çok az yeni şey katabilse de bilgilerimin tekrarı ve güçlenmesine ek olarak yepyeni bilgiler de sağladı. Başka bir tartışma: Bu tip kitapları okumak sıkıcı değildir. Sıkıcı olan insanın düşük hayal gücüdür aslında. Hayvanlar, evrim, evren gibi temaları ele alan kitapları yalnızca anlatım konuları üzerinden okumak bu kitapları bir okur için sınırlandırır. Olabildiğince hayal gücü genişliği de katabilmeniz gerekir oysa. Her zaman ifade ettiğim gibi bir kitabın kalitesini yazar kadar okur niteliği de belirler. Siz, bakterilerin ya da virüslerin insanda yarattığı tahribatı ve kullanılan antibiyotiklerin bu virüslerin ters evrim geçirip ona dirençli hale getirmesini yalnızca virüs-beden-antikor üzerinden okursanız kendinizi sınırlandırmış olursunuz. Örneğin ben bu bölümü kendi özel hayatımla karşılaştırmalı ve benzeştirmeli okumayı tercih ettim. Zaman içinde alınan zehirli bombardımanların beni sonraki olaylarda ve kişilerde nasıl
2021 13. kitabı
Evrim hakkında fikirler edinmek isteyen biri için güzel bir kitap. Evrim hakkında hiç bir fikriniz yoksa da okuyabileceğiniz bir eser çünkü anlatmaya Darwin'in yaşamından, evrim fikrinin ilk ortaya çıkışından başlıyor; günümüze kadar evrim fikrinin nası geliştiğini güzel, anlaşılır ve bolca örneklerle anlatıyor. Ben açıkçası bu kitabı okumadan önce ne evrim hakkında ne de Darwin hakkında çok fikir sahibi değildim ama bu kitabı okuduktan sonra gerçekten (bir zamanlar hiç inanmadığım evrim fikri hakkında) bir çok bilgi edindim. Herkesin okuması gereken bir kitap bence, evrim fikrine önyargıyla yaklaşmayın:)
2026 29. kitabı
Okunma: 23 Mart 2026 19:27
Merhaba arkadaşlar. Herkese iyi akşamlar ve güzel bir hafta diliyorum. Bilimsel kitaplara –bu defa bilim yönü ağır şekilde- devam ediyoruz. Öncelikle şu soruyu sormak istiyorum: Evrim’e inanıyor musunuz? Çünkü bu soruya olan cevabınız kitabın da sizde nasıl şekilleneceğine cevap veriyor. Ben aslında ‘Evrim Teorisine’ pek sıcak bakmıyorum. Çünkü onun da bir teori olması yetersiz hissettiriyor. Ancak bilim adamlarının bu teori etkisinde insanlığa hizmet etmeleri beni mutlu ve memnun ettiği için buna yönelik tüm araştırmaları ve bulguları da keyifle okuyorum. Bizler bu noktada yüzyılın başında ‘Evrim’ çalışmalarında ne kadar mesafe kat edildiğini, evrim teorisi ve onun gelişimini, bu teori konuşulunca akla gelen Darwin dışında onun öncesi ve sonrasında bu alanda çalışanları ve yaptıklarını da okuyoruz. Sonuç olarak Darwin’e de ilham veren fikirler ve çalışmalar kendi devrinde mevcuttu. Bu çalışmaların çok fazla resimle desteklenmesi de önemliydi. Yoksa lise ders kitaplarından farkı kalmayacaktı. Lise ders kitapları demişken, lütfen kıymetli çocuklarımız için şu lise okul kitaplarını biraz daha ilgi çekici, matematik ve fizik alanına ilgi uyandıracak, çocukları geliştirecek ve biraz da eğlenceli gelebilecek eserler hazırlayalım lütfen. Kitap için şunları söylemek doğru olacaktır: Araştırma yapmak istersek ilginç kaynaklar bulabiliriz, evrim teorisi için bizlere çok fazla araştırma sunulduğunu söyleyebiliriz, diğer yaşamların dünyadaki varlıkları hakkında bilgiler bulabiliriz, baş belası dediğimiz mikroplar ve onların evrimlerine yönelik bilgiler bulabiliriz sonuçta koca evren küçücük bir maddeden meydana gelmedi mi, nesli tükenen canlılar hakkında epey bilgi buluyoruz ve tabii ki insanlığın evrimi hakkında fikir ve bilgiye sahip oluyoruz. Kötü diyebileceğimiz tanım
2021 31. kitabı
Okunma: 14 Mart 2021 18:36
“Yabancı maddeler vücuda girdiğinde bir savunma hücresi tipi olan B hücreleriyle karşılaşırlar. B hücrelerinin yabancı maddeleri yakalamaya yarayan alıcı uçları vardır. Bir B hücresi antijen olarak da bilinen bu maddelerden birisini yakaladığında iç kısmına bir uyarı gider. Bu uyarı B hücresinin milyonlarca yeni hücreye bölünmesini sağlar. Bu yeni hücreler büyük bir hızla antikorlar üretmeye başlarlar. Tüm vücudu dolaşmaya başlayan antikorlar, karşılaştıkları antijenlere kilitlenirler. Antikorlar bir uçlarında yakaladıkları antijeni tutarken diğer uçlarını antijeni yok etmekte kullanırlar. Yabancı maddeler vücuda girdiğinde bir savunma hücresi tipi olan B hücreleriyle karşılaşırlar. B hücrelerinin yabancı maddeleri yakalamaya yarayan alıcı uçları vardır. B hücreleri, parazitler, virüsler, mantarlar ve kancalı kurtlarla oluşturulmuş milyonlarca farklı antijene hassasiyetle uyum sağlayabilen antikorlar üretebilirler..Milyarlarca antijenin varlığına karşın insan DNA’sında sadece 25 bin gen vardır. B hücreleri çoğalırken lenf bezi de bir yumru haline gelene dek şişer...B hücrelerinin yaşayabilmesi için antijen yakalaması zorunludur. Yakalayamayanlar ölür. Bu sebeple antijenleri yakalayabilmek için diğer hücrelere göre mutasyonları daha çabuk olur.” Bu harika bilgileri edindiğim bu kitapta ABD’li liseli bir kızın evrim hakkında şunları söylediği yazılıydı: “‘Kimi kısımları dinsel inançlarımı zora sokuyor diye ondan kaçmayı da doğru bulmuyorum Bir Hıristiyan olabilmek için evrimin reddedilmesi gerektiğini düşünmüyorum. Evrimin Tanrı’yı dışarıda bıraktığını söylemek oldukça ön yargılı bir yaklaşım olur. Tanrı kendi yarattığı doğanın bu şekilde işlemesini istemişse bunda yanlış olan nedir? Peki; her şeyin doğal bir sebebi varsa, Tanrı bu denklemin neresinde?’ “Türlerin
·470 syf.
Amatör okuyucuyu amatörlükten bir adım ileri taşıyan bir kitap. Çok kapsamlı, genetik konusunda hiç bilgisi olmayan okura gayet güzel altyapı kazandıran, gezegenimizin tarihçesi ile bilim tarihini mükemmel harmanlayarak anlatan bir eser. Türkçeleştirilirken yer yer ufak çeviri hataları, bir miktar da dizgi hatası yapılmış. Sonraki basımlarda bunlar da düzeltilirse iyi olur. Lise çağından itibaren her yaştaki ve her bilgi düzeyindeki okura mutlak öneri.
Felsefe

Carl ZimmerYazar · 2 kitap
Carl Zimmer (1966 doğumlu), evrim ve parazit konularında uzmanlaşmış popüler bir bilim yazarı ve blog yazarıdır. Birçok kitap yazmış ve bilim denemelerini The New York Times, Discover ve National Geographic gibi yayınlara katkıda bulunmaktadır. Yale Üniversitesi Morse Kolejinde görev yapıyor. Zimmer gazetecilik ritmini "life" ya da "what it means to be alive" olarak tanımlıyor. Kendisi için adlandırılan tenya türüne (Cestoda) sahip olan tek bilim yazarıdır.