2025 88. kitabı
Okunma: 19 Kasım 2025 11:44
Yakup Kadri’nin yayımlanan son romanı Hep O Şarkı. Son kitabı olmasına rağmen, anlattığı dünya aslında daha önce yazdığı romanların kadar uzanıyor. Benim Yakup Kadri’den okuduğum 7. kitap oldu ve külliyatını tamamlamak istediğim yazarlardan biri. Gelelim kitaba… Roman, Abdülaziz, V. Murat, II. Abdülhamit dönemlerinde geçiyor. Yani zaman olarak Kiralık Konak’tan önce. En dikkat çeken yanı ise Yakup Kadri’nin ilk defa bir kadın karakteri anlatıcı yapması. Münire, yaşlı ve dul bir kadın. Geçmişte yaşadığı aşk’ı anlatıyor. Münire’nin hayatı, Cemil Bey’e duyduğu ama hiç tamamlanamayan aşktan ibaret. Büyük olaylar yok; kitap sessiz ilerliyor ama bu sessizlik insanın içine işliyor. “O şarkı” ise geçmişte kalmış bir duyguyu, geri gelmeyecek bir zamanı simgeliyor. Ama Yakup Kadri yine Yakup Kadri. Kitaplar arası bağları ince ince kuruyor. Yalı–konak karşıtlığıyla Kiralık Konak’a. Münire’nin halasıyla da Nur Baba’daki Bektaşi yaşamına küçük bir kapı aralıyor. Bu kitapları okumuş olunca göndermeler daha da anlamlı geliyor. Okuma grubumla okuduğumuz Hep O Şarkı belki en çok konuşulan romanı değil ama Yakup Kadri’yi gerçekten anlamak isteyen için çok kıymetli. Severek okuduk. Gönülden tavsiye ederim. Kitap ve sevgiyle kalın Yakup Kadri Karaosmanoğlu Hep O Şarkı
Hep O ŞarkıYakup Kadri Karaosmanoğlu · İletişim Yayınları · 20184,307 okunma