Bozkurt’un Kökeni ve Türk Mitleri
2026 27. kitabı
Okunma: 25 Mart 2026 21:39
Kadim Türklerin Mitolojik Hikayeleri, Fuzuli Bayat’tan okuduğum ve Türk mitolojisine giriş yapmak isteyenler için iyi bir başlangıç olabilecek bir kitap. Yunan mitolojisini ister istemez yıllardır filmlerden, dizilerden, kitaplardan duyduk; bu yüzden kendi mitlerimizi okumak, tanımak ayrı bir tat veriyor. Kitap, evrenin yaratılışından başlayıp Ülgen–Erlik dengesi, üç katmanlı dünya düzeni, ilk atalar, şamanlar ve kıyamet anlatılarına kadar oldukça geniş bir çerçeve sunuyor. Ancak bunu bir roman gibi değil, daha çok derleme ve akademik bir anlatım üzerinden yaptığı için okurken zaman zaman “hikâye” değil “bilgi” okuyor hissi oluşabiliyor. Bu durum kitabın hem artısı hem eksisi aslında. Bilgi anlamında oldukça zengin; farklı boylara ait varyantları bir arada görmek değerli. Ama bu zenginlik, yer yer tekrar hissi yaratıyor. Aynı motiflerin farklı anlatımlarla art arda gelmesi “yine mi?” dedirtebiliyor. Bir de metnin genelinde yorum eksikliği hissediliyor; daha çok “ne olmuş” anlatılıyor, “neden önemli?” kısmı okura bırakılıyor. Bu yüzden yer yer yüzeysel kalmış hissi oluşuyor. Yine de bazı bölümler gerçekten dikkat çekici. Özellikle Yara-Çeçen ile Eren-Çeçen kısmındaki gelinin akıl oyunları masalsı bir tat bıraktı. Bunun yanında Şuno, Tas-Kara, Kala-Mambır, Erke-Mergen ve Geser anlatılarında geçen dağa zincirlenmiş kahraman motifi de ilgimi çeken bölümlerden biriydi. Keşke bu tarz anlatılar biraz daha fazla olsaydı diye düşündüm. Kitabın en çok ilgimi çeken kısmı ise İlk Atalar bölümü oldu. Bozkurt’un sahneye çıkışıyla birlikte anlatı bir anda canlanıyor ve Ergenekon motifiyle birlikte duygusal bir bağ kuruyor. Burada kurt sadece bir hayvan değil; yol gösteren, yeniden doğuşu ve özgürlüğü simgeleyen bir metafor gibi duruyor. Aynı şekilde kartal figürü de dikkat çekici; gökle yer arasında bir aracı, bir tür ruhsal rehber gibi. Ama şunu da söylemeliyim; şamanizmle birlikte gelen bu hayvan temelli anlatılar bende beklediğim etkiyi tam oluşturmadı. Belki de diğer mitolojilerle kıyasladığım için daha “vay be” dedirten bir derinlik aradım ama burada biraz daha sade kaldı. Bu kötü olduğu anlamına gelmiyor; sadece anlatımın akademik yapısı ve masalsı derinliğin azlığı bu hissi oluşturmuş olabilir. Ki kitapta öyle bir okumayı vadetmiyor. Bunun yanında bazı fikirler gerçekten çok güçlü. Tanrı’nın zamanla insanlardan uzaklaşması, dünyanın ahlaki olarak bozulması ve insanın doğadan üstün olmaması gibi anlatılar oldukça etkileyici. Özellikle insan kötülüğe yaklaştıkça Tanrı’nın da ondan uzaklaşması fikri, mitolojik bir anlatıdan çok günümüze de dokunan bir düşünce gibi. Asıl etkileyici olan, tek tek hikâyelerden ziyade, onların arkasındaki dünya görüşü: Ahlaki bozulmayla Tanrı’nın uzaklaşması, insanın doğadan üstün olmaması gibi evrensel ve günümüze dokunan fikirler. Okuma Grubu: Kitap Simyacıları Kulübü teşekkürler
Kitap Simyacıları
Kadim Türklerin Mitolojik HikayeleriFuzuli Bayat · Ötüken Neşriyat · 2021511 okunma
Aslında tüm dünya mitolojileri aynı temele dayanır ve aynı karakterleri farklı isimlerle sunar. Türk mitolojisi engin bir deniz
Yazarlar olarak faydalanmak lazım 🙏
Aslında tam da dediğiniz gibi… anlattıklarınızdan sonra bende gerçekten bir merak oluştu. Sadece bilgi veren bir kitap değil de, okudukça insanın içinde başka kapılar açacakmış gibi hissettirdi. Özellikle mitlerin derinliği ve farklı anlatımların bir arada olması dikkatimi çekti. Sanırım okunacaklar listeme ekledim, böyle bir yorumdan sonra kayıtsız kalmak zor.
Sorgulayan Okur M. Işık
Özellikle mitoloji, fantastik yazan yazarlar için çok daha güzel bir deneyim olacaktır, kendi mitlerimizi yazmak konusunda. Ben bir tanesini gözüme kestirdim, bakalım zaman ne gösterecek :)
Türk mitolojisine giriş olarak belirtmeniz güzel olmuş ,bence yeni başlayanlar için son derece iyi bir deneyim olacak. Kitabı okuyacağım hocam
Sorgulayan Okur M. Işık
Kesinlikle, yeni başlayanlar için iyi bir başlangıç. Kendi mitlerimizi deneyimlemek benim için iyi bir deneyim oldu.