2026 8. kitabı
Okunma: 28 Mart 2026 22:41
Yaşam ve Yazgı, 2. Dünya Savaşı'nın en çetin cephelerinden olan Stalingrad cephesinin etrafında şekillenen olayları anlatan, yazarın bizzat şahit olduklarından esinlendiği kitaptır. Öncelikle şunu belirtmeliyim kitap saf Antimilitarizm kitabı değildir, Grossman'ın da Yahudi olmasından ötürü özellikle Sovyetlere karşı sistem eleştirisi içeren bir metindir. O yüzden Garp Cephesinde Yeni Bir Şey Yok (Ciltli) ve Kapıların Dışında gibi Antimilitarizm kitaplarını okuyup sevenler bu kitapta biraz hayal kırıklığına uğrayabilir. İlk iki kitapta Grossman duygularına bence hakim olamayıp Sovyetlere karşı ciddi eleştiriler yazmıştır, bunu özellikle Ştrum karakteri üzerinden görüyoruz. Ştrum, Fizikçidir ve yaptığı projenin Stalin rejiminde nasıl sonuçlanacağından endişelidir, kendisi Yahudi olunca böyle soru işaretleri var kafasında. Ştrum'un -doğal olarak Grossman'ın- unuttuğu bir şey var; Yahudi katliamları yapan ve Rusya'nın içine kadar gelen Nazi tehdidi... Bundan ötürü Grossman'ın biraz samimiyetsiz olduğunu düşünüyorum, asıl düşmanın kim olduğunu görememiş çünkü. Ayrıca arka kapak yazısında yer alan "20. YY'ın Savaş ve Barış'ı" ibaresine de hiç katılmıyorum çünkü uzaktan yakından alakası yok. Grossman özellikle dönemle ilgili birçok konuya değinmeye çalışmış ama derine inemediği için bana göre çoğu şey yüzeysel bırakılmış. Üçüncü kitabı daha çok sevdim; daha tutarlı, daha iyi cümleler ve savaşın yarattığı yıkımı bize aktarabilmiş Grossman. İlk iki kitapta beklediğimi üçte buldum diyebilirim. Özellikle Vera ve Osipova'nın savaştan dolayı yaşadıkları beni çok etkiledi. Kitap dediğim gibi biraz okurun beklentisine göre değişebilecek bir metin içeriyor, okuyucuyu içine çekiyor ama özellikle dönem hakkında bilgisi zayıf olanları yanıltabilecek bir içeriğe sahip.
Yaşam ve YazgıVasili Grossman · Can Yayınları · 202222 okunma
Harika bir yorum olmuş
Cihan Karabulut
Teşekkür ederim
Eline sağlık kardeşim. Müsait olunca kitaba ben de bir inceleme yazacağım. İnişli çıkışlı bir metin, sıradan bir roman gibi okunursa çoğu detay kaçar. Aynı düşündüğüm, farklı düşündüğüm yerler var o konuları incelemede yazarım.
Cihan Karabulut
Merakla bekliyorum.