···Okunma: 29 Mart 2026 20:35 8-9 yaşlarındayken, özellikle metrobüs durakları önünde benden yaşça büyük abilerin bu kitabı dağıttığına denk gelirdim. Kitabı almamıza rağmen okumak bir türlü kısmet olmamıştı.
12-13 yıl sonra aynı kitaba çok hoş bir tevafukla denk geleceğimi bilmeden okuldan dönerken sırtında çantası olan yaşlı bir amcaya yer vermek için seslendim. Bir sonraki durakta ineceğini söyleyerek teşekkür etti ben de okuduğum kitaba geri döndüm. Bir dakika geçmeden okuduğum kitabın üzerine uzanılmış bir kitap girdi görüş açıma, yerimi vermek istediğim amca “Sen bana yerini verdin, ben de sana bu kitabı vereyim.” dedi ve gitti. Ben ise elimde kitap, yüzümde şaşkınlık ve mutluluğun verdiği sırıtışla kalakaldım.
Bu kitabın karşıma boşu boşuna çıkmadığını düşünerek okumak ve alıntılarımı, iletilerimi ve incelememi sizlerle paylaşmak istedim. Teşekkür ederim.
"İşte budur, miftah-ı genc-i kadim, Bismillahirrahmanirrahim."
Bu kitap namaz ağırlıklı bilgilere ve ilave olarak abdest, iman, zekat gibi konuların da yer aldığı bir kıymet.
"Her şeyi bilmek imkansızdır, bildiğini tekrar etmekte ancak kazançtır." Kitabı okurken bildiğimden çok daha fazla bilmediğim bilgiler vardı ama bunları okumak beni hiç yormadı. Okudukça okuyasım geldi. Okurken sürekli kendimi sorguladığımı fark ettim. Farkında olmadan, artık gündelik hayatımızın bir parçası haline getirdiğimiz davranışlarımızın dahi ne kadar büyük bir önem taşıdığını fark ettim.
Önemsiz gördüğümüz detaylara dahi yer verilen bu kitabı okumanın hayatımı kesinlikle olumlu yönde değiştirdiğinin farkındayım.
Kitapta ayetlerden, hadis-i şeriflerden, hikayelerden, sahabe hayatlarından, Hz. Muhammed (sav)’in hayatından örneklerin verilip konuların pekiştirilmesi çok iyi. Konunun anlaşılabilirliğini arttırıyor.
Fakat; kitapta ciddi eksiklikler olduğunu da vurgulamam gerekir. Kitapta kaynak çoğunlukla belirtilmiyor. Hangi hadis-i şerifin nereden alındığına dair bilgilere çoğunlukla ulaşamıyoruz. Bu durum da okuduğum her alıntıyı sürekli doğrulama ihtiyacı doğuruyor. Bu durum hoşuma gitmedi. Araştırdığım bazı konularda örnek gösterilen bilgilerin sahihliğinin tartışıldığını veyahut güvenilir bir kaynağa dayanmadığını gördüm. Açıkçası yıllardır insanlara ücretsiz şekilde dağıtılan, camii, medrese, mescit gibi birçok yerde denk geldiğimiz, okunma oranı yüksek olan bir kitapta daha güvenilir örneklerin bulunmasını ve insanların bu kitabı istifadeli bir şekilde okumasını isterim.
Bir diğer konu ise; kitap yazılırken fazlasıyla kelime tasarrufu yapılmış gibi. Dört hak mezhep var, bazı konular her mezhepte değişkenlik gösteriyor. (örn: kaza namazlarını tamamlama konusu) Konu anlatılıyor, ne yapılması, nasıl yapılması gerektiği filan… Ama bunun hangi mezhep olduğu belirtilmiyor. Bu durum da insanların bilgiyi eksik ve yanlış almalarına, kitabın güvenilirliğinin azalmasına sebep oluyor.
Genel olarak kitap güzeldi. Kitabı okumama vesile olan, o güzel tevafukları yaşatana hamdolsun.
Kitaplarla kalın, keyifli okumalar.❀