Temel İslâm bilgilerinin icmalen yazıldığı, herkesin elinin altında bulunması mucip olan bir eserdir. Müslümanların bilgilerini tekrar etmesi çok faydalı olduğu için ve fihriste erişim kolaylığı sağladığı için bu tarz kitapların yazılması kıymetlidir. Çünki bazen uzun bir eserde her meselenin yerini bulmak zor olabilir. Hüseyn Hilmi Işık
8-9 yaşlarındayken, özellikle metrobüs durakları önünde benden yaşça büyük abilerin bu kitabı dağıttığına denk gelirdim. Kitabı almamıza rağmen okumak bir türlü kısmet olmamıştı.
12-13 yıl sonra aynı kitaba çok hoş bir tevafukla denk geleceğimi bilmeden okuldan dönerken sırtında çantası olan yaşlı bir amcaya yer vermek için seslendim. Bir sonraki durakta ineceğini söyleyerek teşekkür etti ben de okuduğum kitaba geri döndüm. Bir dakika geçmeden okuduğum kitabın üzerine uzanılmış bir kitap girdi görüş açıma, yerimi vermek istediğim amca “Sen bana yerini verdin, ben de sana bu kitabı vereyim.” dedi ve gitti. Ben ise elimde kitap, yüzümde şaşkınlık ve mutluluğun verdiği sırıtışla kalakaldım.
Bu kitabın karşıma boşu boşuna çıkmadığını düşünerek okumak ve alıntılarımı, iletilerimi ve incelememi sizlerle paylaşmak istedim. Teşekkür ederim.
"İşte budur, miftah-ı genc-i kadim, Bismillahirrahmanirrahim."
Bu kitap namaz ağırlıklı bilgilere ve ilave olarak abdest, iman, zekat gibi konuların da yer aldığı bir kıymet.
"Her şeyi bilmek imkansızdır, bildiğini tekrar etmekte ancak kazançtır." Kitabı okurken bildiğimden çok daha fazla bilmediğim bilgiler vardı ama bunları okumak beni hiç yormadı. Okudukça okuyasım geldi. Okurken sürekli kendimi sorguladığımı fark ettim. Farkında olmadan, artık gündelik hayatımızın bir parçası haline getirdiğimiz davranışlarımızın dahi ne kadar büyük bir önem taşıdığını fark ettim.
Önemsiz gördüğümüz detaylara dahi yer verilen bu kitabı okumanın hayatımı kesinlikle olumlu yönde değiştirdiğinin farkındayım.
Kitapta ayetlerden, hadis-i şeriflerden, hikayelerden, sahabe hayatlarından, Hz. Muhammed (sav)’in hayatından örneklerin verilip konuların pekiştirilmesi çok iyi. Konunun anlaşılabilirliğini arttırıyor.
Fakat; kitapta ciddi eksiklikler
Kitabın yarısına gelip durma ihtiyacı duydum. Çünkü ezber gerektiren, maddeleşmiş bir kitaptı. Her müslümanın namaz hakkında bilmesi gereken fıkhi bilgiler ele alınmış kitapta. Teyemmüm nasıl alınır, hangi durumlarda alınmalıdır, niçin namaz kılarız, abdest nasıl alınır, ezan okunurken neler yapılır, neler okunur gibi kurallar. Bu bilgileri edinmek her insanın üzerine farz. Fakat hakikat kitabevinin yayınladığı kitaplarda kelime tasarrufu ile karşılaşıyorum. Bu husus bilinip, göz önünde bulundurularak okunmasını tavsiye ederim. Bu fıkhi bilgileri edinirken işin tasavvufi yönüyle de ilgilenmeniz gerekmekte. Bir edebiyat sitesinde tasavvuf her insan için -inanan, inanmayan- önemli diye düşünüyorum. Namaz kılmıyorsanız eğer niçin yaradanınızın huzuruna çıkmadığınızı, niçin baş koymadığınızı, niçin hâlıkınıza itaat etmeyip teslim olmadığınızı, niçin ebedi saadeti satıp değersiz dünya hayatını satın aldığınızı ve bunun sonuçlarını, itaat hâlinde iken kazanılacak olan faydayı ve huzuru düşünmenizde fayda var. Ortalama yaş sınırının 60larda olduğu ülkemizde çok zaman yok. Bu yazıyı okurken ölme ihtimalinizin 60 yaşında ölmekten daha yüksek olduğunu unutmayın. Allah bize takva nasip eylesin.
Herkese merhaba, bugün okumuş olduğum namaz kitabı incelemesini yapacağım. Namaz kitabı içerisinde namaz ile ilgili kavramlar bulunduran bir kitap. Hüseyin Hilmi Işık gerçekten detayları güzel bir şekilde vermiş. Namaz nasıl kılınır, boy abdest nasıl alınır bunlara ve bir çok bilgiye detay getirmiş. Namaz kılmanın bir kez daha önemli olduğunu burdan anladım.
Hemen beğendiğim bir ayeti yazacağım.
“Kim 3 defa cuma namazına gitmezse Allah onun kalbine mühür vurur.”
Allah-u Teala yapmış olduğunuz ibadetleri kabul etsin. Namaz kılmayanlara da kılma isteği versin Rabbim. Hayırlı okumalar dilerim.
Klasik ehl-i sünnet itikadına göre İslamiyet'in beş şartından biri olan namaza dair hemen her şey bu kitapta mevcut.
Eleştireceğim noktalar:
-Kitabı saman kağıdına değil, kuşe kağıdına basmalılar, maliyet düşeceğiz diye bizlere tarihi eser okutmaya hakkı yok yayınevinin. Kaliteli kağıt kullanmalıdır.
-Gerçekten imla ve yazım berbat. Editör kimse derhal kovulmalı. Türkçe dandik bir dil değildir, ilmi bir yayınevi önce dilini düzgün kullanmalı.
Bunlar dışında kitap güzel. Sekiz bölü on veriyorum. Okuyun derim.
“Namaz kitabı, namazın faziletlerini, usul ve hikmetlerini anlaşılır bir şekilde anlatıyor. Kitap hem bilgilendirici hem de manevi olarak düşündürücüydü. Özellikle ibadetin ruhsal yönleri ilgimi çekti. Herkesin okumasını tavsiye ederim.”
İman ettikten sonra en mühim emir namazdır. Beş vakit namazı kılmak her müslümana farz-ı ayndır. Kılmamak büyük günahtır.
Namazı tam ve doğru kılabilmek için önce namaz bilgilerini öğrenmek lazımdır. Bu kitap, namaz ibadetiyle alâkalı müslümanların bilmesi gereken bilgileri içeriyor. İmanın ve islamın şartlarını, ibadetin ne demek olduğunu, abdestin nasıl alınacağı, namazların nasıl kılınması gerektiğini ayrıntılı bir biçimde açıklamış. Her müslümanın da okuması gerektiğini düşünüyorum.
Yani çokda aman aman değil yazarın dilini beğenmedim aslında faideli bilgiler var içerisinde ama konuları daha önceden bildiğimdenmidir bilmiyorum sarmıyor bu seri ha bide aktarılan hadislere kaynak getirilseydi güzel olurdu
Normal cami hocasından ve başka kitaplardan da öğrenebileceğimiz bilgilerle dolu. Yani ezber gerektiren. Oysa kalbe, ruha, akla hitap eden bir kitap olsa çok daha iyi olurdu.
Bazı Kitaplarında ''M. Sıddık Gümüş'' takma ismini kullanmıştır.
Türkiye'nin İlk Kimya Yüksek Mühendisi. 1911 yılında, İstanbul Eyüp Sultan'da doğdu. İlk öğrenimini, Eyüp Sultan Reşadiye Numune Okulu'nda yaptı. Halıcıoğlu Askeri Lisesi giriş imtihanlarını kazandı. 1929 yılında, Askeri Liseyi bitirdi. Eczacılık Fakültesi'ne girerek askeri eczacı oldu. Gülhane Hastanesi'nde bir senelik stajını bitirip, üsteğmen olarak Askeri Tıbbiye Okulu'na müzakereci tayin edildi. Bu sırada Kimya Fakültesi'ne kaydoldu. Yüksek matematikçi Von Mises'den, mekanik profesörü Prager'den, fizikçi Dem Ber'den, teknik kimyayı Goss'dan okudu. Kimya Profesörü Arnd'ın yanında çalıştı.
Arnd'ın yanında 6 ay eğitim görüp Penylciyan - Nitromethan - Methyl esteri cisminin sentezini yaptı ve formülünü keşfetti. Dünyada ilk olan bu başarılı çalışması, İngilizce olarak Fen Fakültesi Dergisi'nde ve Almanya'da çıkan (Zentral Blatt) kimya kitabının 1937 tarih 2519 sayısında, Hüseyn Hilmi Işık isminde yazılıdır.
Hüseyn Hilmi Işık, 1936 senesi sonunda 1-1 sayılı Türkiye'nin ilk kimya yüksek mühendisi diplomasını aldı. O sene Türkiye de ilk ve tek kimya yüksek mühendisi olduğu günlük gazetelerde yazıldı. Bu başarısından dolayı, askeri kimya sınıfına geçirildi. Ankara Mamak'ta zehirli gazlar kimyageri yapıldı. Burada 11 sene kaldı. Auver Fabrikası Genel Direktörü Mer Zbached ve kimya doktoru Goldstein ve optik mütehassısı Neumann ile yıllarca çalıştı. Onlardan Almanca da öğrendi. Savaş gazları konusunda uzman oldu.
1947'de Bursa Askeri Lisesi'nde kimya öğretmeni, sonra eğitim müdürü oldu. Burada ve sonra Kuleli ve Erzincan Askeri Liseleri'nde uzun seneler kimya öğretmenliği yaparak yüzlerce subay yetiştirdi. Kıdemli albayken 1960 yılında emekli oldu. Sonra Vefa, Cağaloğlu, Bakırköy Sanat Enstitüleri gibi çeşitli okullarda matematik, kimya öğretmenlikleri yaptı. Hayatı boyunca siyasete karışmadı.
Çeşitli din, fen, tarih ve kültürel yayınları vardır. Almanca, Fransızca, Arapça ve Farsça dillerini çok iyi bilirdi. Bir kızı, bir oğlu olmuştur.
26 Ekim 2001 tarihinde vefat etmiştir.