2024 32. kitabı
Okunma: 13 Ocak 2024 00:00
Ah Martin… Son sayfanın da bitmesiyle birlikte ellerimden kayıp giden bir arkadaş gibi hissediyorum seni. Yazarın, bir karakteri kâğıt üzerinde var etmekle kalmayıp ona adeta nefes, ter, acı, umut ve yenilgi vermiş olmasına hayran olmamak mümkün değil. Martin Eden, yalnızca bir roman karakteri değil; kendi imkânsızlıklarımız karşısında direnen yanımız, inadımız, düşlerimize tutunan hâlimiz sanki. Jack London bu cümleleri nasıl yazabilmiş diye düşünmekten kendimi alamıyorum doğrusu.. Çünkü bu cümlelerde yaşayan, kalbe dokunan, nefes alıp veren birşeyler var! Sayfalara sığdırdığı o koca azme hayran olmamak elde değil; çalışmak , her şeye rağmen, herkese rağmen çalışmak... tüm imkansızlıklara, tüm küçümsemelere rağmen çalışmak! Hangi deneyimler, hangi iç sancıları, hangi kendilik arayışları bu cümlelerin arasından sızdı da bize bu kadar gerçek geldi? Romanın belki de en çarpıcı yanlarından biri, Martin’in dünyayı kavrama tutkusudur. “Gözlerini kapayıp aklına on bin kitabın görüntüsünü getirdi. Bütün güç kitaplardaydı.” Bu cümlede, okurun kendi hayatından bir şey bulmaması neredeyse imkânsız.. Çünkü kitapların gücüne inanan herkes, bu sözün ağırlığını derinden hisseder. Bilginin büyüsü, öğrenmenin dönüştürücü kudreti, insanın kendini yeniden kurabilme ihtimali… Martin, tüm bunları öyle içten bir hırsla kucaklar ki, onunla birlikte biz de bir süreliğine dünyayı yeniden öğrenmeye başlarız. Hoşçakal Martin.. seni zihnimde daima yaşatacağım! Martin Eden Jack London
Martin EdenJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025134,8bin okunma