2026 65. kitabı
Okunma: 02 Nisan 2026 00:00
Gerçek bir kimlik olan simyacı-doktor Johann Georg Faust’a dayanan klasik Alman klasiğinin efsanevi başkişisi, Faust Ile selamlıyorum bugün sizi. Bir çoğumuzun bildiği gibi çok başarılı ama yaşamından muzdarip, memnuniyetsiz bir alim sınırsız ilim ve dünyevi zevkler uğruna ruhunu şeytana satar. Neden dünyevî olan -güç,başarı, haz, örnekleri çoğaltmak mümkün- için manevi değerlerinden vazgeçer insan? Matruşkabebekleri gibi psikolojik, sosyolojik, teolojik, felsefik ve dahi mitolojik katmanlardan bakabiliriz bu sorunun cevabına. Ama hepsinin merkez noktası aynıdır. Goethe burada harika bir odağa davet eder okurunu. Ego ve alter ego… Kitap karakterine göre Faust ve Mephistopheles… İd (alt benlik)haz ilkesiyle ilkel dürtüleri arar, süperego ahlâki değerleri ve mükemmelliği savunur, ego ise bu ikisi ile gerçeklik arasında denge kuran mantıklı kısımdır. Çok ince bir ayar… hassas terazi… Ego, kişinin gerçek benliği, bilinci ve özsaygısı iken alter ego (öteki ben), bireyin gerçek kişiliğinden farklı, genellikle gizli kalmış özellikleri veya yaratıcı yönleri yansıtan alternatif bir kimliktir. “Ben kötülük yapmak isteyen bütünün iyilik yapan parçasıyım,” diyen Mephistopheles gibi… Elbet üstüne konuşulabilecek çok şey, yazılabilecek binlerce cümle var. Ama en iyisi siz bu eseri okuyun! Hatta hayatınızın belli bir döneminde benim gibi tekrar okuyun. #reread Hatırlamak iyidir… Dipçem : Adelbert von Chamisso’nun “Peter Schlemihl’in Tuhaf Öyküsü”, Oscar Wilde’ın “Dorian Gray’in Portresi “, Bulgakov’un “Usta ile Margarita’sı da Faust ‘un farklı birer tecellisidir. Okumadıysanız onlara da yer verebilirsiniz. Johann Wolfgang Von GoetheJohann Wolfgang Von Goethe Johann Wolfgang Von GoetheJohann Wolfgang Von Goethe
FaustJohann Wolfgang Von Goethe · Doğu Batı Yayınları · 202416,8bin okunma