Puan vermedi·210 syf.····Okunma: 05 Nisan 2026 09:51 Adı yaşamak olmasına rağmen devamlı olarak ölümü işleyen bir kitap.
İlk başladığımda çok hızlı ilerleyen bir hayata başlamış gibi hissettim. Fugui zengin bir ailenin şımarık çocuğudur. Evli, çok iyi bir karısı ve kızı bulunmaktadır. Ancak Fugui zamanını ve parasını hovardalıkla kumarla harcamaktadır. Ne zaman kendine gelecek ve düzelecek derken her şeyini kaybedip ortada kaldı. Hep bu umudu içimde taşıdım. Ama hayatı düzene gireceği yerde sürekli kötüye gitti. Önce babasını kaybetti. Sonrasında da şehre gittiği sırada bir an da askere alındı. Ölümden de ilk kez burada korktu. Bir şekilde de askerlikten kurtuldu.
Kitapta Çin’in yaşadığı ekonomik ve siyasi olaylara da tanıklık ediyoruz.
2 yılın ardından Fugui evine dönüyor. Artık 2 çocuklu bir baba ve ailenin tüm sorumluluğunu üstünde hissediyor.
Ekonomik anlamda da zor günler onları bekliyordur.
En çok etkilendiğim ölüm sahnesi de küçük oğlunun kan verirken öldüğünü öğrenmesi oldu.
Fugui’nin kızının evlenmesi kitaptaki mutlu olduğu tek andı belki de. Her şey düzelecek mutlu olacak derken eşini kaybetmesi ve sonrasında da kızını kaybetmesi hayatın kötü bir sürprizi gibiydi. Kitabın sonunda aile üyelerin hepsini Fugui kendisi gömmek zorunda kaldı. Torunu da buna dahil… Sadece şehirden aldığı öküz ve Fugui kalırken kendisini gömecek aileden bir üye kalmamıştı. Kitabın başında da bu olaya atıf yapılmıştı.
Her ne kadar kitabın ismi Yaşamak olsa da sürekli Ölüm duygusunu yazar bize hissettirdi.
Yazarın diğer kitaplarını da okuma istediği uyandırdı. Hızlı, akıcı ve yalın bir dil ile anlatılan bir kitap.
1000 kitap okuyucularına tavsiye niteliğindedir. Sevgiyle.